13 okt 2021

Här sjunger naturvetarna ut

Vill du kombinera kör med fysik och kemi? Då finns programmet för dig på ett gymnasium i Stockholm.

Ett av de mer populära – och samtidigt ovanligare – programmen i Stockholm är Naturvetenskapsprogrammet med inriktning mot körsång på Kungsholmens gymnasium. Kampen om platserna är hård.

– Många vill sjunga vidare, man mår bra av det vid sidan av studierna. Dessutom är det en bra utbildning med bra lärare, säger Bengt Ollén, lärare i körsång på skolan.

Utbildningen har visat sig vara populär år efter år. Men just den här våren är det extra många som sökt sig till programmet. Bengt tror att den nya gymnasiereformen kan vara en bidragande orsak, där eleverna väljer utbildningar där de kan läsa vidare efteråt.

Däremot tror han inte att det populära underhållningsprogrammet Körslaget har påverkat ansökningsgraden.

"Det går bra för dem"

– Nej. Det är ett roligt program, även om det inte har att göra med kör. Det är mer ensemble och show. Vi jobbar på ett annat sätt än i Körslaget.

För att klara antagningsprovet till programmet måste man vara en erfaren körsångare. Under utbildningen övar eleverna 3-4 timmar i veckan. Efter studenten går de flesta vidare till högre studier inom naturvetenskap och teknik.

– Majoriteten, 90 procent, fortsätter till en högskoleutbildning inom medicin, biomedicin, tekniska högskoleutbildningar. Övriga fortsätter inom musik, till exempel operasångare och musiklärare. Det går bra för dem, säger Bengt.

Bengts studietips

  • Om du har en bakgrund inom musik så är Kungsholmens gymnasium en fantastisk miljö. Eleverna gör mycket tillsammans och vi har en samhörighetskänsla i klasserna. Det är en stimulerande miljö.
  • Du måste ha både talang och utbildning – du kan inte starta när du är 22 år gammal. Man kan inte bara ha talang och förvänta sig att det ska gå bra.
  • Som musiker måste du vara hängiven och du måste kunna jobba som pedagog. Det är svårt att leva på att bara vara musiker. Man måste också kunna arrangera konserter.

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 13 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

El- och energiprogrammet

Är du tekniskt intresserad och gillar att arbeta praktiskt, riktar sig el- och energiprogrammet till dig. Du lär dig om tillverkning och installation av el-, energi- och vattensystem. Du läser dessutom ämnen som datorteknik, elektromekanik och mekatronik. El- och energiprogrammet finns i följande fyra inriktningar: Ljudtekniker medellön: 30 900 krOm du har ett intresse för musik och teknik är ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Barn till akademiker röker cannabis

Enligt en ny undersökning är det föräldrarnas inkomstnivå som avgör om barn väljer att röka cannabis eller dricka alkohol. Barn till akademiker röker cannabis, medan barn till lågutbildade super. Så ser resultatet, lite förenklat, ut när Statens folkhälsoinstitut (FHI) kollat drogvanorna i sex skånska gymnasier. En av fyra elever med högutbildade föräldrar har enligt denna undersökning någon ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Älska mode – plugga hantverk

Joline Uvman är 18 år och läser Hantverksprogrammet på Anders Ljungstedts Gymnasium i Linköping. Joline bor i Motala, älskar kläder och drömmer om att jobba som designer. Varför valde du att läsa Hantverksprogrammet? – Jag gillar mode, att vara kreativ och att sy. Vad är det bästa och sämsta med din utbildning? – Allting är bäst, det finns ingenting som är dåligt.
Läs mer