Sjuksköterska - Undersköterska
28 jul 2022

Vård – jobba för livet

Undersköterskor och sjuksköterskor är livsnerven i vård-Sverige. Det är mångfacetterade yrken med massor av olika jobbmöjligheter. Gemensamt för alla är lusten att jobba för livet, med människor.

– Jag tror att de allra viktigaste egenskaperna för att trivas inom vården är att kunna lyssna, vara kommunikativ och ha empati, säger Leif Nordin, ombudsman för hälsa och sjukvård på Kommunal.

Så får du jobbet

För att bli undersköterska är den vanligaste vägen att gå vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet. Motsvarande utbildning finns på Komvux.

– Det är stor skillnad på jobben som en undersköterska kan ha, jämför t ex att jobba på en operationsavdelning där det handlar mycket om apparatur och instrument med att jobba på ett boende i livets slutskede där man har mycket kontakt med patienterna och det handlar om sjukdomar som tillhör åldrandet, säger Leif Nordin.

Undersköterskor och sjuksköterskor kan jobba inom akutsjukvården, på sjukhusens vårdavdelningar, på vårdcentraler, privata kliniker, inom den psykiatriska vården, inom hemtjänsten och på särskilda boenden för äldre.

Sjuksköterskeutbildningen är tre år (180 p) och finns på många högskolor.

Efter sjuksköterskeexamen kan man vidareutbilda sig inom olika specialistområden t ex hälso- och sjukvård för barn och ungdom, ambulanssjukvård, anestesisjukvård, intensivvård, vård av äldre och barnmorska.

Ledarskap är en viktig del av sjuksköterskans yrke. Sjuksköterskan leder omvårdnadsarbetet medan undersköterskan står för mycket av det praktiska utförandet.

En framtidsbransch

För utbildade sjuksköterskor är arbetsmarknadsprognoserna bra just nu och ännu bättre om 5 till 10 år.

– För sjuksköterskor ser arbetsmarknaden väldigt spännande ut, speciellt för specialistutbildade sjuksköterskor, till exempel operationssjuksköterska, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingens prognoser visar att också undersköterskor  har goda möjligheter till arbete, vilket i synnerhet gäller perioden 2015-2020. På grund av ett ökat behov inom äldreomsorgen och stora pensionsavgångar inom yrket kommer rekryteringsbehovet att öka.
 

Undersköterska och specialist

Undersköterskor är en stor yrkesgrupp som gärna vill vidareutbilda sig. Tidigare har det funnits få möjligheter förutom att bli sjuksköterska. Men just nu händer något. Flera specialistutbildningar för undersköterskor har fötts.

– Jag går den här utbildningen, dels för att utvecklas som människa men det är också skönt att veta att jag inte bara är undersköterska, att vi som undersköterskor också har möjlighet att bli specialist, det är lite statushöjande, säger Eva-Marie Håkansson som just nu går utbildningen specialistutbildad undersköterska i hälsofrämjande vård och äldreomsorg på Yrkeshögskolan i Eslöv.

De senaste 10-20 åren har vården blivit komplex. Kommunerna har helhetsansvar för vård och omsorg och står inför stora utmaningar, framförallt när det gäller äldreomsorg. Det är en stor grupp äldre som ska tas hand om och det behövs ny kompetens som kan hjälpa att förbättra och förändra vården. Den nya utbildningen siktar in sig på de som ska driva den här utvecklingen.

– Utbildningen ger kunskap om hur organisationer fungerar, förståelse för hur man driver projekt och hur man kan utveckla sin verksamhet. Inom vården måste vi bli bättre, prioritera bättre och tänka nytt och friskt,  säger Yvonne Nilsson, utbildningsansvarig på Yrkeshögskolan i Eslöv.

Utbildningen ges på distans och många av eleverna jobbar parallellt med studierna. Gemensamt för eleverna är att de brinner för förbättring av vården.

Det är undersköterskor som brinner för sitt yrke och vill förändra i liten eller stor skala, säger Yvonne Nilsson.

Senast uppdaterad: 28 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Läkarstudenter använder knark

Enligt en undersökning är narkotikaanvändningen inte ovanlig bland läkarstudenter i Uppsala. En tredjedel vet var de kan få tag på narkotika. SR:s Upplandsnytt har genomfört en undersökning angående narkotikavanor bland läkarstudenter i Uppsala. I undersökningen svarade var sjätte student att de någon gång provat narkotika. Fem procent hade använt narkotika under den senaste månaden.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-02

Så lärde hon sig svenska på nolltid

Antalet elever i SFI (Svenskundervisning för invandrare) har fördubblats sedan 2005. Kritik förekommer för dåliga studieresultat och låg genomströmning. För Gioia Luigetti från Italien gick SFI-kursen raketsnabbt och efter tre månader pratade hon svenska obehindrat. HItta din SFI-utbildning Förälskelse ledde italienska Gioia Luigetti, 21, till Sverige. En förälskelse i språket svenska.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Vill du bli polis?

Senast 15 mars ska man söka till Polishögskolan. I år ändras antagningsreglerna. Här är fakta och tips hur du kommer in.

Läs mer