07 okt 2021

Utlandsstudier ger högre lön

Har du studerat utomlands efter gymnasiet kan du räkna med att tjäna mer pengar än de som stannat hemma. Det visar en ny studie från Statistiska Centralbyrån.

SCB:s rapport "Fokus på näringsliv och arbetsmarknad våren 2011" visar att utlandsstudier leder till högre inkomster senare i livet. Den visar också att den som studerat utomlands arbetar fler timmar per månad i genomsnitt.

Bäst för lönen verkar det enligt studien vara att åka som utbytesstudent och att kombinera olika slags utlandsstudier (t ex freemover och språkkurser). Det spelar ingen roll om studierna förlagts inom eller utanför Europa  eller hur många terminer man studerat utomlands.

Varför utlandsstudier leder till högre lön är inte helt klarlagt. De som väljer att plugga utomlands är ofta yngre, har högre medelbetyg och kommer från en annan social bakgrund, faktorer som också kan påverka framtida lön.

Läs hela rapporten:

Fler tips hur du maxar din lön

10 utbildningar som ger högre lön

Studieorten avgör vilken lön du får

Plugga eller resa - eller både och

Studiefakta: Studera utomlands - högskola

Så mycket kostar utlandsstudier

Så kommer du in på Harvard

Studiefakta: Läkarstudier utomlands

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studera i Italien

Italien lockar med ett brett utbud av utbildning, ett rikt kulturliv och fantastisk mat. Här finns både sol och bad och pulserande storstadsliv. I Italien finns 89 universitet som är uppdelade enligt följande: Hitta din utbildning på AllaStudier.se Utbildningar och kurser i Italien Study in Italy har en sökmotor där du kan söka bland alla högskoleprogram i Italien.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Unesco uppmärksammar lärare

Den 5 oktober är det internationella världslärardagen, enligt FN-organet Unesco. Årets tema är lärarnas roll i återuppbyggnaden av länder som drabbats av krig, naturkatastrofer eller epidemier som hiv-aids. Lärarna spelar en avgörande roll för återhämtning och tillväxt enligt Unesco, som anser att det är viktigt att uppmärksamma lärarnas status och villkor.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Han tjänar pengar på sina studier

Jacobs dröm är att jobba med musikfestivaler. Därför pluggar han till eventkoordinator - i Danmark. Där får han nämligen lön under utbildningen. Jacob som bor i Malmö har valt att plugga på en lärlingsutbildning ("erhvervsutbildning" på danska)  i Danmark. Och anledningarna är flera. En är att man får  lön, under hela eller i stort sett hela utbildningen.
Läs mer