07 okt 2021

Så får du pengarna att räcka i sommar

Sommaren är tuff för landets studenter. Maria har koll på slantarna. "En månad klarade jag att leva på 500 kronor"

Nu kommer sommaren och terminen tar slut. Då blir du av med studiemedlet från CSN. Det är hög tid att hålla koll på din ekonomi.

En som är ovanligt skicklig på att leva snålt är Maria Marmolin, 26, från Lund. Tillsammans med sin pojkvän bor hon i en etta och de ekonomiska utgifterna planeras in i minsta detalj.

– En månad klarade jag att leva på 500 kronor, säger Maria.

Den månaden unnade sig Maria ingenting och hon tog inte ens bussen. Hon gick till föreläsningarna i journalistik vid Linnéuniversitetet. Promenaden tog över en timme. I dag studerar hon litteratur i Lund samtidigt som hon spanar efter ett sommarjobb.

Sök utbildningarna:

Hitta utbildningar inom litteratur
Hitta utbildningar inom journalistik

Maria tipsar om vikten av att handla billig mat, som kan bli en stor utgift om man inte har koll.

– Om du ska köpa kläder eller möbler, kolla på second hand. Om du har tålamod kan du hitta riktiga fynd.

Andra tips är att gå eller cykla dit du ska i stället för att ta bussen, och att dra in på utgifter som inte är absolut nödvändiga. Även om det är kul med bio har man kanske inte råd.

Maria tipsar också om att öka inkomsterna.

– Sälj det du inte behöver på Blocket eller Tradera. Och leta upp ett jobb, om pengarna rullar in är ekonomin inte ett så stort problem, säger Maria.

Marias tips för en smart ekonomi

  1. Planering. Det är lättare att få pengarna att räcka om man planerar.
  2. Handla billigt. Det viktigaste är mat. Jag jagar låga priser, köper storpack och basvaror som håller länge, sådant man kan bygga på.
  3. Dra in på utgifter. Undvik spontanshopping. Många köper onödiga saker som man inte behöver. Man gör det ändå utan att tänka efter.

Läs mer:

Så tar du kontroll över studentekonomin

Expertens bästa ekonomitips

Video: 5 tankar om ekonomi

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

EU vill ändra studiemedlet för utlandsstudier

För att få svenskt studiemedel för studier utomlands krävs att man bott i Sverige två av de senaste fem åren. Det kan EU-domstolen ändra på. Bestämmelserna strider mot EU:s regler om fri rörlighet. EU-kommissionen driver just nu ett mål mot Nederländerna som gäller rätten att få studiemedel utomlands, rapporterar Sveriges Radio.  I Nederländerna får i dagsläget studiemedel bara betalas ut för ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studenter har fått bättre ekonomi

Studenter anser sig ha bättre ekonomi nu än för två år sedan. Trots det tycker två av tre att det är svårt att leva på studiemedlet. SFS anser att studiemedlet bör höjas med 700 kronor i månaden. Centrala studiestödsnämnden har sammanställt svar från 4 000 vuxenstuderande, främst högskolestudenter, om privatekonomin. Resultat: Andelen studiemedelstagare som får bidraget och lånet att täcka al ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-08-12

Udda sätt att tjäna pengar som student

Det finns många annorlunda sätt att tjäna pengar som student. Eric jobbar som statist och har haft många roliga uppdrag. Vi tipsar om udda studentjobb. 

Läs mer