12 okt 2021

Birka kan ha varit som Venedig

Var Birka en vikingastad på vatten? Nya fynd på sjöbotten utanför Birka på Björkö i Mälaren kan tyda på det.

Marinarkeologer från Sjöhistoriska museet och Södertörns högskola håller just nu på att undersöka Birka ur ett maritimt perspektiv. Mer än hundra meter från strandlinjen har de hittat pålningar, timmer och stensamlingar. Lämningarna visar att det funnits någon form av plattform i vattnet. Men vilken funktion den haft är oklart.

- Det är naturligt att tänka sig att staden haft en försvarsanläggning i vattnet, men fynden beskriver också något mer. Det är inte otänkbart att hamnen fungerat som stadens torg, säger Johan Rönnby, professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola, i ett pressmeddelande.

Birka var bebott under tidig vikingatid, från 700-talet till 900-talet.

Relaterat

Forskning: Människans tankar har påverkats av pilspetsar

Arkeologi för en modern Indiana Jones

TT Spektra / AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Danderydsborna mest välutbildade

Storstadskommuner och residensstäder har en större andel högutbildade än riksgenomsnittet. Majoriteten av kommunerna med allra högst utbildningsnivå ligger i Stockholms län. Danderyd toppar listan. Danderyd kan ståta med Sveriges högsta utbildningsnivå. Där har 55 procent av invånarna i åldrarna 25–65 år minst tre års utbildning efter gymnasiet. Lund är tvåa med 51 procent och Lomma trea med 44 pr ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Nu tar sig fler till högskolan

Enligt ny statistik är det allt fler studenter som pluggar vidare. Men det har samtidigt blivit svårare att bli antagen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Först till kvarn får platsen

Det finns många kurser och program på högskolan som det fortfarande går att söka till i höst. Och det är först till kvarn som gäller.

Läs mer