5 vanligaste frågorna till CSN
04 nov 2021

Lista: 5 vanligaste frågorna till CSN

Ska du börja ta studielån? Eller är det dags att betala tillbaka? Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna hos Centrala studiestödsnämnden, CSN.

1) Hur mycket pengar kan jag få?

Flera faktorer avgör hur mycket pengar du har rätt till. Hur länge du studerar, om du studerar på heltid och om du vill använda merkostnadslån avgör hur mycket du får. Om du har barn kan du använda tillägsbidrag. 

Studera med barn

Studerar du på heltid utan att använda några tillägg får du 57 372 kronor* per termin (21 veckor). På csn.se kan du själv räkna ut hur mycket du kan få.

*Gäller för både bidra och lån. 

2) Hur söker jag studiemedel?

Gå in på csn.se och använd tjänsten Ansök om studiemedel under Mina sidor. Förut har det funnits pappersblanketter men de är nu borttagna. Istället ansöker du med e-legitimation eller med personlig kod.

3) När får jag mina pengar?

Du får pengarna när:

  • Du skickat in din ansökan.
  • CSN fattat ett beslut om att du får studiemedel.
  • Skolan rapporterat att du börjat studera.
  • Du lämnat en studieförsäkran.

Pengarna betalas ut i förskott för fyra veckor i taget. Den första utbetalningen för terminen sker i samband med att du börjar studera. Det gör att det kan dröja mellan en och sex veckor innan nästa utbetalning. De följande utbetalningarna får du kring den 25:e varje månad. 

4) Måste jag söka studiemedel varje år om jag går ett program?

Ja, CSN meddelar att du behöver söka studiemedel varje år även om du läser ett program.

När du söker studiemedel väljer du hur många veckor du vill söka för. CSN kan inte lämna studiemedel för längre period än 52 veckor och därför måste du söka studiemedel igen om du läser mer än ett år.

5) Varför har jag fått ett belopp att betala trots att jag studerar?

Det kan bero på flera olika skäl. Du har kanske inte sökt studiemedel för hela året eller så har CSN inte fattat beslut om din ansökan ännu. Ibland händer det att du får olika besked i ditt årsbesked och i beslutet om nedsättning, i så fall är det beslutet med senast datum som gäller.

Då måste du betala

Det finns tre fall när du måste betala tillbaka till CSN även om du studerar:

  • Om du inte har betalat dina tidigare belopp.
  • Om du fått återkrav.
  • Om du får avslag på din ansökan om studiemedel.

Allt du behöver veta om studentekonomi

Källa: csn.se.

Senast uppdaterad: 04 nov 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

Tjäna pengar – i skolan

Varje student vet hur svårt det är att få studiemedlen att räcka till. Men du behöver inte röra dig långt för att dryga ut kassan – jobben finns på skolan. – Jag gick en kurs där äldre studenter undervisade och frågade kursansvarige läraren om jag kunde vara assistent nästa gång kursen gavs, berättar Leo Giertz. Leo, 26, jobbar extra som labb- och övningsassistent på KTH i Stockholm, där han ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Tips: Lev billigt och klara ekonomin

Det tjatas ständigt om att studentåren är de fattiga åren, men inte desto mindre är det sant. En ansträngd ekonomi är aldrig särskilt kul, framför allt när det finns mycket att göra och upptäcka under studietiden. Därför har vi samlat ett par smarta och sunda tips som gör att du sover tryggt om nätterna. 1) Mejllistor Om du inte är allergisk mot en överfull inkorg är det en smart idé att skriva u ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

De pluggar matte – och får betalt

Lös ekvationer – och få betalt. Sex Lundaungdomar har fått ett av de mer udda sommarjobben. I sommar ska Emily Le, 18, tjäna pengar på att lösa ekvationer. Hon är en av sex ungdomar i Lund vars sommarjobb är att plugga matte. Men för Emily är pengarna bara en bonus. – Jag hade nog gjort det i alla fall, säger hon. De utvalda mattetalangerna får 6000 kronor efter sina tre veckor i skolbänken.
Läs mer