16 apr 2019

Skolor börjar med ny tideräkning

Nu byts begreppen för tideräkning ut i läroplanen för den australiensiska grundskolan. Religiösa termer ersätts med neutrala motsvarigheter. Ärkebiskopen: ”Det är absurt”.

Reaktionerna på Australiens förändring av termer i grundskolans läroplan har inte låtit vänta på sig. Ändringarna innebär att förkortningar som BC (före Kristus) och AD (Guds år) ska bytas ut mot neutrala, icke-religiösa begrepp. Både den politiska oppositionen och religiösa ledare har reagerat starkt, rapporterar Daily Telegraph.

- Det är absurt eftersom Kristi födelse kommer fortsätta att vara utgångspunkten för vår tideräkning, säger Peter Jensen, ärkebiskop i Sidney.

Oppositionens utbildningspolitiske talesman Christopher Pyne är inte heller jublande över tilltaget.

- Australien är vad det är idag på grund av vår nations judisk-kristna grund som vi ärvde från västerländsk civilisation, säger han.

Myndigheten som är ansvarig för läroböckerna, Australian Curriculum, Assessment and Reporting Authority, har försvarat beslutet med att de nya begreppen blir allt vanligare när det gäller att benämna årtal.

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

"Nu får de betalt för att läsa Batman"

Politik, underhållning och identitet? Snart kan du få veta vad tecknade serier handlar om. En nordisk forskargrupp får pengar för att forska om tecknade serier. Michael F Scholz, professor i modern historia vid Högskolan på Gotland, är med i styrelsen för nätverket som fått namnet Nordic Network for Comics Research. Tycker du, allvarligt, att det behövs forskning om tecknade serier? – Haha!
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Prov i skolan – då stoppas alla flyg

Här engagerar de nationella proven. Böner, polis och stoppade flygplan ska hjälpa studenterna att nå sina drömmars mål. Ett misslyckande kan leda till katastrof. I torsdags skrevs de nationella proven för 18-åringar i Sydkorea – en i högsta grad nationell angelägenhet. Ett bra resultat kan vara biljetten till en universitetsutbildning och välbetalt jobb, rapporterar Reuters.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Så blir du bäst på Youtube

Här hittar du årets mest visade klipp på Youtube. Dessutom: Utbildningar inom musik, fordon och mycket mer.

Läs mer