08 okt 2021

Res jorden runt för att ge service

Vill du syssla med turism, leda människor och göra karriär utomlands? Inom servicebranschen finns alla sorters arbetsuppgifter. Och jobben blir bara fler.

"Besöksnäringen", det man i branschen kallar jobb på exempelvis nöjesparker, musikfestivaler och hotell, är en stor och mångfacetterad bransch. Du kan få jobba som chef på stora hotell, servera i baren på lyxrestauranger, leda evenemang och koordinera konserter. Vilken utbildning som passar dig beror på vad du är intresserad av, även om de flesta finns inom hotell och turism, och restaurang.

Många av utbildningarna inom service är YH-utbildningar som leder direkt till jobb. Det finns serviceutbildningar både i Sverige och utomlands.

Förberedelser i matsalen på Operakällaren, Stockholm.

Så får du jobbet

Hotellbranschen är en stor del av besöksnäringen. Enligt Tillväxtverket utgjorde boende och restaurang 30 % av Sveriges turismnäring 2010 och trenden har varit stigande under de senaste tio åren. Vi frågade Peter Eriksson, hotelldirektör på Hilton Slussen i Stockholm, hur du får jobb på hotell.

– Det finns en massa olika delar. Gå dit och sök, eller gå en utbildning. Det är låg tröskel för att komma in i hotellbranschen. Det finns till exempel receptionist- och hotel management-utbildningar. Jag tycker ju att det är världens bästa bransch. Det är fokus på service, men det är ett hårt jobb så det är en viss sorts människor som stannar.

Peter säger att en karriär på hotell ger många möjligheter till en internationell karriär. Själv började han med att jobba i Sverige och fortsatte att plugga och jobba i bland annat England och Nederländerna.

– På stora kedjor kan du begära transfer till andra länder. Vi har haft chefer som har hamnat i Bryssel, Dubai, Shanghai… Många jobbar sig uppåt, det är en bransch där erfarenhet är viktigt.

Vilka utbildningar ska man ha med sig?

– Jag tycker utbildning är viktigt. Det finns gymnasiala utbildningar inom restaurang och det finns flera eftergymnasiala utbildningar på KY. Sen finns det specialistutbildningar, som på Grythyttan. Det är många som åker till Schweiz, Holland och England, de har väldigt bra hotellskolor. Men börja jobba och sök dig sedan vidare till en utbildning.

"Service before self" i Singapore

När Lina efter examen i Service Management fick jobb som ekonom på flygbolagens branschorganisation IATA:s kontor i Stockholm anade hon inte att hon ett par år senare skulle vara chef på samma bolag, men i Singapore.

– Jag har alltid gillat att resa så när mitt vikariat i Sverige tog slut fick jag ett annat vikariat i Madrid under sex månader. När jag sedan skulle åka hem fanns två lediga tjänster inom IATA som passade mig. Jag sökte båda, berättar Lina.

Den ena tjänsten var i London och den andra var i Singapore.

– Jag fick jobbet i London och bestämde mig för att flytta dit, men när jag sedan bleverbjuden en mer utmanandetjänst i Singapore kunde jag intesäga nej till den. Jag visste att mitt privatliv skulle bli bättre i London för kontakt med vänner och familj hade blivit smidigare, men karriärmässigt var Singapore bättre, säger Lina.

I mitten av mars 2010 gick flyttlasset till Singapore och det första som slog henne var den fuktiga och varma luften. Den internationella atmosfären med 20 nationaliteter på ett kontor med 90 medarbetare var också tydlig.

– På jobbet märkte jag snabbt att det var stora kulturella skillnader, en av de var att vi kommunicerade på olika sätt. Här tyckte de att jag var väldigt rakt på sak medan man i Singapore och i andra asiatiska kulturer pratar mer runt ämnet och det kan dröja länge innan man når en slutsats, säger Lina.

I Singapore bor knappt fem miljoner invånare. Ungefär 2000 av dem är svenskar som många har kommit för att jobba. När jobbet är i fokus är det naturligt att arbetsdagarna blir långa. Linas dagar brukar börja med en tur till gymmet innan hon beger sig till jobbet vid åttati­den. Sedan är hon på jobbet hela dagen och inte förrän sent på kvällen beger hon sig hem igen. Väl hemma i sin lägenhet sätter hon sig gärna och jobbar igen.

– Jag tycker att jobbet är väldigt roligt och spännande, så jag lider inte av att sitta och jobba en fredagskväll, säger hon.

Hon fortsätter.

– Men jag tränar, shoppar och umgås med mina kompisar också. Vi är ett stort gäng svenskar som ses ofta och dess­utom har jag många internatio­nella vänner.

Närheten till paradisstränder är något Lina uppskattar med Singapore.

– Det är underbart att bo på ett så centralt ställe i Asien. På några timmar kan jag åka till Bali, Filippinerna, Thailand eller Vietnam och det blir minst en resa i månaden, säger Lina.

I Singapore är många karriärfokuserade och Lina förklarar att en stor del faktiskt lever för att arbeta här, och inte tvärtom.

– Just nu lever jag också för att arbeta. Jag är i en period i livet där jag kan satsa på min karriär och har möjlighet att flytta var som helst för jobbet. Jag har växt mycket genom min flytt, både jobbmässigt och privat.

Fakta: Lina Pettersson

Ålder: 25 år

Bor: Singapore

Gör: Är Assistant Manager på Asia Pacifics regionala kontor på IATA, International air transport association.

Utbildning: Pluggade Service Management på handelshögskolan i Umeå.

År i Singapore: Ett och ett halvt år.

Det mest singaporianska du vet: Mat. Här pratar alla om mat hela tiden.

Skillnader mellan Sverige och Singapore

1. Mycket folk på liten yta

– I Singapore finns inte mycket natur. Här bor ungefär 6 500 personer på en kvadratkilometer. Det kan jämföras med att det i Sverige bor ungefär 21 personer på en kvadratkilometer.

2. Staten fixar dejten

– Singapore har en statligt ägd dejtingbyrå som förespråkar giftermål och hjälper singlar hitta någon att bilda familj med. Är du 30 år och ogift blir du automatiskt medlem hos byrån.

3. Direkt vs indirekt information

– I Singapore är man inte särskilt direkt när man kommunicerar utan slingrar sig fram. I Sverige är vi mer raka på sak och säger vad vi menar.

4. Hälsa inte huvudsaken

– Träning, hälsa och välmående är i Sverige ett hett ämne men inget som diskuteras i Singapore. Singaporianer är generellt inte särskilt sportiga av sig och jag har sett människor backa och vända om rulltrappan ner är trasig och de istället måste gå.

5. Jobba för att leva vs att leva för att jobba

– I Sverige är livet mycket mer än jobbet. Vi ska hinna träffa vänner, träna, gå till parken och så vidare. I Singapore finns inget ”efter jobbet”. Här jobbar de flesta långa dagar och mor- och farföräldrarna tar ofta hand om barnen. I Sverige arbetar vi för att kunna leva medan man i Singapore lever för att arbeta. En tydlig slogan som går att hitta på väggen på en lokal skola i staden: ”Service before Self” säger en del om detta samhälle.

Per Samuelson / Josefin Lindberg

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Miljarder till lärare och lärlingar

En storsatsning inom gymnasiet och vuxenhögskolan ska öka lärares kompetens och skapa tusentals nya lärlingsplatser. Regeringen vill inrätta 30 000 lärlingsplatser i gymnasieskolan och 5 900 inom vuxenutbildningen. Satsningen kommer att kosta 1,36 miljarder kronor mellan år 2011 och 2014. En annan storsatsning föreslås för att stärka lärares kompetens.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Läraren som ger eleverna "förläxa"

Traditionell katederundervisning kan snart vara ett minne blott. "The flipped classroom" ger lärarna mer tid för eleverna – utan läxor. På läraren Daniel Barkers fysiklektioner i gymnasieskolan Norra Real i Stockholm ser undervisningen inte längre ut som vanligt. I stället för att han föreläser för eleverna ägnas lektionen till frågor, uppgifter och diskussioner.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-12

Test: Vilket program passar dig?

Du som ska välja till gymnasiet nu i vår kan välja mellan 18 program. Vi har satt ihop ett test som kan ge en fingervisning om var du kommer trivas bäst.

Läs mer