07 okt 2021

Utbildningarna som garanterar jobb

Vill du vara säker på att få jobb efter examen så finns flera vägar att gå.

Svenskt näringsliv har kartlagt högskoleutbildningar som leder till kvalificerade jobb. Enligt statistiken ligger många tekniska utbildningar i topp. Fysisk planering, teknisk nanovetenskap och arkitektur är några av de utbildningar där 100 procent av studenterna får kvalificerade jobb efter utbildningen.

Ett annat sätt att säkra jobbet är att plugga en YH-utbildning.

– Mellan 90 och 100 procent av de studerande får jobb direkt efter våra yrkeshögskoleutbildningar. De som vill ha jobb inom yrkesområdet brukar få det, säger Katarina Hjernestam, rektor vid Yrkeshögskolan Göteborg.

Felicia Staxhammar Araya, 21, pluggar YH-utbildningen till apotekstekniker i Göteborg. Om 14 månader är hon färdig och kan välja och vraka bland arbetsgivare.

– När jag sökte till utbildningen så tänkte jag inte så mycket på det. Det är först nu jag har förstått att apotekstekniker är så eftertraktade.

– Jag vill hjälpa till med småproblem i vardagslivet. Det är lätt att hjälpa. Målet är att alla kunder ska gå från apoteket med ett leende på läpparna, säger Felicia.

Högskoleutbildningar där 100 procent får jobb

Arkitektur, Lunds universitet
Fysisk planering, Blekinge Tekniska Högskola
Journalistik, Mittuniversitetet
Landskapsarkitektur, Sveriges Lantbruksuniversitet
Teknisk design, Mittuniversitetet
Teknisk nanovetenskap, Lunds universitet

Källa: Svenskt näringsliv

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-06

Lundagård startar internationell sajt

Studenttidningen Lundagård lanserar en ny sajt på engelska. ”Det ska bli bra att få in nya idéer” säger webbredaktör Gustaf Eriksson. I fredags lanserade studenttidningen Lundagård sin nya satsning: Lundagard.net, en engelskspråkig webbtidning för internationella studenter. – Det handlar om att det kommer tusentals internationella studenter till Lund varje år.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Här är kurserna ingen vill gå

Malmö högskola och Lunds universitet ställer nu in 139 utbildningar. 32 av de inställda kurserna saknar helt förstahandsansökningar. Samtidigt som allt fler söker till Lunds universitet och Malmö högskola finns det många utbildningar som ingen vill läsa. – Vi strävar efter att inte ha kurser som vi måste ställa in på grund av att det är för få sökande. Det är aldrig positivt.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-10-28

800 varnade eller avstängda för fusk

Drygt 800 studenter blev avstängda eller varnade under 2012, ungefär samma antal som året innan. Plagiering är fortfarande den vanligaste orsaken till fusk. Antalet studenter som blivit föremål för en disciplinär åtgärd har ökat stadigt de senaste åren. Mellan åren 2009 och 2010 skedde en dramatisk ökning på nästan 50 procent. Universitetskanslersämbetets genomgång av lärosätenas disciplinärenden ...
Läs mer