07 okt 2021

Textil – en karriär med möjligheter

Gillar du silke, manchestertyg och ylle? Vill du lära dig mer om linne, mönsterkonstruktion och kashmere? Du har en värld att utforska.

Människan har skapat textilier i tusentals år. Med så mycket erfarenhet i ryggen är både historian och hantverkskunnandet stort. Förädling av konstfiber som ull och lin, framställning av industriella textilier, skapande av garner och modeskapande är bara några av de möjliga karriärvägarna inom textil. Eller så kanske du bara vill utveckla en hobby och lära dig mer om vävning, knyppling, stickning, flätning eller virkning?

Så gör du

Vill du jobba med textil så kan du exempelvis bli tapetserare, scenograf, segelsömmare, konservator, inredningsarkitekt, skräddare och textillärare. Utbildningar inom textilhantverk finns bland annat på gymnasiets hantverksprogram och en rad olika eftergymnasiala utbildningar inom exempelvis mönsterkonstruktion och skrädderi. Det är populärt att studera utbildningar inom textil och design i Frankrike och Italien.

Så ser arbetsmarknaden ut

Anneli Bentzlin från Högskolan i Borås berättar att det finns många möjligheter för dig som är intresserad av textil. Modedesigner, textildesigner, butikschef och textilingenjör är bara några av de karriärvägar som den textilintresserade kan sikta in sig på.

– Arbetsmarknaden är god, de flesta av våra studenter får jobb efter studierna. Nu är det lågkonjunktur så man vet aldrig, men alla behöver alltid kläder. 

Läs mer om arbetsutsikter och lön här! 

Anneli poängterar att textilier också används på andra sätt än i kläder och inredning. I vägar, i bilar och inom medicinen används olika sorters textilier - en teknikutveckling vi är duktiga på i Sverige.

– Det här är inte alls på utdöende, som många tror! säger hon.

Fredrik PeterssonTjejen som syr kläder åt stjärnorna

Angela Alexandersson, 25 år, började sälja sitt eget klädmärke i butiker hemma i Halmstad. Idag kan Angelas kläder köpas runt om i Sverige och dessutom har hon designat kläder till kändisar  som Carola. Just nu håller hon också på att designa kläderna till Augusts Strindbergs film ”Fröken Julie”.

 – Mitt klädmärke heter ”Angela Carrasco”. Det är mitt Colombianska efternamn som jag har behållit sedan jag adopterades när jag var tre år. Det är jag som är konceptet, jag som är personen bakom kläderna.

Angela har alltid sytt, precis som hennes mamma också gjorde när hon var liten. När gymnasievalet skulle göras ville Angela välja textil, men hennes pappa tyckte inte att det var ett bra framtidsval. Istället valde Angela dans.

– Jag är tacksam för det även om jag undrar varför dans hade mer potential än textil. Men ingen av de som läste textil på gymnasiet håller på med det idag så det kanske var bra att vårda mitt textilintresse genom att inte trötta ut det.

Efter gymnasiet blev Göteborg första anhalten på Angelas designresa. Där läste hon grunderna inom modedesign med modeteckning och mönsterkonstruktion på Fashion College.

– Det var väldigt lärorikt, men det är som med alla skolor, du måste verkligen gå in för att lära dig om du vill lyckas. Folk brukar tycka att jag är målmedveten, men så ser inte jag det. Jag gör en sak eller lär mig en sak för att kunna göra en annan sak. Jag har alltid vetat vad mitt nästa steg ska bli och sett till att det blivit så. Det gäller att vara modig och ta reda på hur man gör under vägen. Den bästa förmågan att komma långt är att samarbeta, säger Angela.

Efter Göteborg blev nästa anhalt Malmö och två års utbildning för att fördjupa sina kunskaper.

– Egentligen har det ingen betydelse var du är, det viktiga är att träffa på rätt människor. Därför flyttade jag tillbaka till min hemstad Halmstad när jag var klar i Malmö, säger hon och fortsätter.

– Här vet folk att jag har kommit en bit, de vet vem jag är och jag kan bygga utifrån det. Jag gör kläder för kvinnor, och då spelar det ingen roll om de bor i Halmstad eller Stockholm. Så länge man rör på sig och reser runt är det inte svårt att knyta kontakter.

Idag kan Angela leva på sitt företag och sina kreationer. Det kan kännas omöjligt för alla unga med en konstnärlig passion att komma så långt i karriären, men Angela är ett levande exempel på att det går om man bara vill.

– Jag är jävligt envis. Vill du inte till 100 procent så kommer du ingenstans. Har jag bestämt mig för en sak så är jag inte rädd att jobba för att nå dit. Exempelvis har jag sagt: ”Jag behöver 50 000 kronor till min nya kollektion, har du det över så ring mig”, till personer jag träffat. Folk ser min passion och vilja, och vet att jag kommer satsa. Tror man på sig själv och sin grej är det inte så svårt att sälja in det.

Nästa steg för Angela var att lära sig mer om företagande. Då läste hon entreprenörskap.

– Jag är aldrig nöjd, jag letar hela tiden efter vad nästa steg ska bli, vad nästa idé kan generera eller hur nästa person jag träffar kan samarbeta med mig. Jag behövde kunna företagande för att komma längre, så då lärde jag mig det.

Från att sy kläder till kompisar och sälja plagg i affärer i hemstaden har Angela nu ett bolag och ett eget märke som bland annat nyligen designade kläder till Carola. Angela vill att hennes kläder ska sticka ut och att det ska synas att det är hennes kläder. Med inslag av klassiska modeller, historiska mönster och med starka färger i rött, blått, grönt och orange ska kläderna tydligt synas i butikerna.

– Hittills har jag klätt Carola, varit kostymör för Augusts Strindbergs film ”Fröken Julie” och just designat kläder till Lina Hedlund i Alcazar, berättar hon.

Per Samuelson / Calle Magnusson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Guide: Plugga smart med ny teknik

Allt mer tyder på att framtidens utbildning är digital. Läsplattor blir vanligare i föreläsningssalarna och fler studerar på nätkurser. Studentkåren lottade ut iPad bland sina medlemmar. På kvällen den 16 februari bjöd Apelrydsskolan i Båstad in till digitalt öppet hus. Genom att vara aktiva på Facebook ville gymnasieskolan nå framtida elever. – Vi kallar det för Schoolbook.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studiedestination: Barcelona

Barcelona lockar med ett skönt klimat, stränder mitt i stan, udda shopping och en charmig gammal stadsdel. Många studenter väljer att plugga framförallt spanska här. Åsa Ekman kom till Barcelona hösten 2011, främst för att hennes spanska pojkvän bodde där. Hon hade tidigare åkt med SI Språkresor på språkresa till Tokyo och valde därför att anlita dem igen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-06

Guide: Välj rätt till högskolan

Att välja högskoleutbildning är ett val som påverkar resten av ditt liv.  Vi underlättar ditt tänk inför valet och hjälper dig ta rätt beslut.

Läs mer