Utbilda dig till det som är din passion

Dans är en av flera konstformer där konkurrensen om jobben är hård. Men drömmen kan bli sann och runt om i landet finns flera utbildningar.

Dans är för många en passion som stannar vid att vara ett fritidsintresse. Men för vissa slår drömmen igenom och blir en heltidssysselsättning. Felix Sandman och Elsa Josefsson, båda 13 år, är två av många ungdomar som hoppas kunna försörja sig på dansen i framtiden.

– Jag vill bli musikalartist och danslärare. Det vore kul att både få stå på scenen och att lära ut dans till andra, säger Felix, som har dansat sedan han var fyra år.

I dag ägnar Felix och Elsa 10-20 timmar per vecka åt att dansa på Base 23, en skola vars ena grundare är prima ballerinan Anneli Alhanko. Både Felix och Elsa går skolans musikallinje som förutom balett, jazz- och streetdans även innefattar teater och sång.

– Dans är lycka! Om det är mycket i skolan kan man ibland ta emot lite att gå till dansen, men direkt när man kommer hit så blir man jätteglad, säger Felix.

– Ja, man blir glad av att dansa. Allt runtomkring är också jättekul, som alla nya vänner man träffar, säger Elsa. Alla borde börja dansa – det är aldrig för sent.

Therese Carlsson, lärare i jazzdans på Base 23, ser gärna att hennes elever satsar på dansen:

– Vi ger dem verktygen de behöver för att lyckas som scenartister. Men det är en tuff bransch.

Några dansutbildningar efter gymnasiet

Kulturamas tvååriga danslinje
I 35 år har Kulturama i Stockholm haft sin danslinje som ger en grund för den som i framtiden vill arbeta som dansare, pedagog eller koreograf. Utbildningen ger en teknisk grund i balett, modern dans, jazz- och streetdans. Danslinjen är en tvåårig utbildning, men det går även att enbart läsa ett år eller studera på deltid.

Musikalutbildning i Göteborg
På Balettakademien i Göteborg finns en treårig musikallinje som förbereder artister för att jobba på scenen. På schemat står bland annat sång, tal, musikalteater, klassisk balett, jazz och musikalhistoria. Balettakademien har även en treårig danslinje. Skolan finns förutom i Göteborg även i Stockholm och Umeå.

Kandidatprogram i dans
Dans- och cirkushögskolan i Stockholm har ett treårigt program i dans som ger en konstnärlig kandidatexamen om 180 högskolepoäng. Utbildningen förbereder för arbete som självständig danskonstnär eller vidare studier på avancerad nivå. Dans- och cirkushögskolan har även kandidatprogram i cirkus och danspedagogik.

    Relaterat

    Dansare – med kroppen som verktyg

    Video: 5 karriärvägar efter estetiska programmet

    Josefin Svenberg

    Senast uppdaterad: 07 okt 2021