Så lyckas du på opponeringen

Att tala inför folk kan vara nog så nervöst. Handlar det dessutom om att opponera på en kurskamrats uppsats gäller det att hålla tungan rätt i mun – och förbereda sig väl. Vi kontaktade en retoriklärare och tog fram de bästa tipsen.

Det kan vara pirrigt att opponera – eller att bli opponerad på. Många åhörare är ibland samlade, såväl kurskamrater som utomstående (opponeringar är offentliga), och det rör sig i regel om komplicerade vetenskapliga uppsatser. Bästa knepet är förstås att förbereda sig väl. Bo Inge Skarström, universitetsadjunkt och lärare på kursen praktiskt retorik på Stockholms universitet, menar att det är viktigt vara både saklig och underhållande.
 
– En av talarens viktigaste uppgifter är att inte vara tråkig. Sedan gäller det förstås samtidigt att vara saklig och korrekt – det får ju inte bli stand up comedy. Var alltså saklig men samtidigt inte rädd för att spetsa till saker. Välj förslagsvis att illustrera med roliga exempel.
 
Bo Inge Skarsgård menar också att, om man är opponent, inte bara tala sig till författaren.
 
– Ur ett retoriskt perspektiv är det viktigt att försöka vända sig till alla. Att försöka få alla att känna sig delaktiga även om de kanske inte kan förstå allt.
 
Ett av de klassisk tipsen för en optimal opponering är att alltid försöka komma med med konstruktiva förslag. Även om det är en bra uppsats går det alltid att komma med förslag om saker som kunde gjorts på ett annat sätt.
 
– Försök alltid framföra kritiken på ett positivt sätt, säger Bo Inge Skarsgård.
 
Så här förbereder du dig för opponeringen. Bo Inge Skarsgårds tre bästa tips – ställ dig själv tre frågor:

Vad vill de veta?
Vilka är åhörarna, deltagarna i "seminariet", och vad vill de veta och vad kan de förstå?

Hur stöds det av fakta?
Vad är huvudbudskapet i den "text" som jag opponerar på och hur stöds det av fakta och argument i texten?

Underhållande?
Hur formulerar jag min "opposition" så att den blir tydlig, saklig, och ändå underhållande?

Johan Kellman Larsson

Senast uppdaterad: 14 okt 2021