28 okt 2021

Så pluggar du bäst inför högskoleprovet

Du har anmält dig till högskoleprovet, nu gäller det att förbereda dig på ett bra sätt. Vi har tipsen som hjälper dig att hitta rätt bok, kurs eller app.

Intresset för att skriva högskoleprovet är stort, våren 2021 var det nära 59 000 personer som anmälde sig till provet. Fler och fler väljer också att förbereda sig på ett bra sätt. Marcus Svannäs är kursansvarig på Upgrades Education och BliAntagen, ett av de företag som arrangerar förberedelsekurser inför högskoleprovet.

– Vi har ett högt tryck på våra kurser, i Stockholm har vi över 100 personer som läser våra kurser inför varje provomgång. Det finns ett stort intresse för att skriva provet och det finns flera sätt att förbereda sig. En kurs ger en interaktion mellan elev och lärare som ingen annan förberedelsemetod ger, säger Marcus.

Utbildningarna som kräver högst poäng

Dessa program brukar kräva högst poäng på högskoleprovet:

Marcus menar att ett av de största problemen på provet har med stress att göra, man får tidspress och blackout och tänker fel eftersom man är för dåligt förberedd. På kurserna simulerar man därför ett helt prov för att sedan analysera vad man behöver öva på.

Victoria Daviknes tillhör de som sett en avsevärd resultatskillnad efter att ha gått en kurs. Hon skrev högskoleprovet första gången under sitt första år på gymnasiet. Resultatet blev 0,8, ganska långt ifrån det resutlat hon behövde för att komma in på juristprogrammet. Nästa gång, efter kursen, blev resultatet 1,5.

– Andra gången jag skrev kändes det bättre och jag tror att det hade med kursen att göra. Jag var mycket lugnare och visste hur jag skulle disponera tiden, säger Victoria.

Utbildningarna som kräver lägst poäng

Tips på hjälpmedel

Kurser:

  • Högskoleprovguiden

Böcker:

  • Den Kompletta Guiden Till Högskoleprovet
  • Högskoleprovet Övningsbok
  • The White Book

Testa din kunskaper här! 

Intervju från 2012

Senast uppdaterad: 28 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-27

Sophie skrev 2,0

Sophie Ollén har skrivit resultat 2,0 på högskoleprovet två gånger, både på det nya och det gamla provet. Här delar hon med sig av sina bästa tips.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-06

Här är högskole-provets delar

Dagen för högskoleprovet är inne. Du blir lugnare av att ha koll på hur dagen är upplagd och vilka delar provet innehåller.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-27

Räkna ut ditt meritvärde

Meritvärdet är summan av dina högstadiebetyg och används för att se om du kommer in på det gymnasieprogram som du önskar. Vi visar hur du räknar ut det!

Läs mer