Så hittar du en studievägledare
18 jul 2022

Så hittar du studievägledare

Behöver du hjälp av studievägledare för att hitta utbildning på komvux, högskola eller yrkeshögskola? Kanske vill du studera utomlands men vet inte var du ska vända dig. Vi hjälper dig.

Vägledning om studier i Sverige, studievägledare på högskolor och komvux

Det finns studievägledare på de flesta komvux och universitet. Riktlinjen är att du vänder dig till vägledaren på det universitet du är intresserad av eller det komvux som finns i din kommun. 

Studievägledare på vägledningscentrum

I de flesta städer finns också vägledningscentra där du kan få kontakt med studie- och karriärvägledare. I praktiken ska vägledningscentrum kunna erbjuda alltifrån vägledning i att söka utbildning eller arbete till information om hur du uppnår slutbetyg från kommunal vuxenutbildning.

Här hittar du ett urval av vägledningscentrum:

  • Vägledningscentrum i Göteborg
  • Vägledningscentrum i Malmö
  • Vägledningscentrum i Umeå
  • Vägledningscentrum i Linköping

Vägledning om studier utomlands

De flesta studie- och yrkesvägledare på gymnasier och högskolor har översiktlig kunskap om studier utomlands. Behöver du mer detaljerad information och hjälp med ansökan och att hitta utbildning utomlands finns det hjälp i Sverige när det gäller studier i vissa länder.


USA

Detta är offentliga organisationer som informerar svenskar om studier på samtliga universitet i USA:

Fulbright Commission är en tvånationell organisation som främjar utbildningsbyte mellan Sverige och USA med statlig finansiering från båda länderna. 

EducationUSA är en Amerikansk organisation med över 425 internationella studentrådgivningscentrum i mer än 170 länder. 

Frankrike

Offentlig organisation som ger svenskar information om högskolestudier i Frankrike:

Campus France är en Fransk organisation som finns i 124 länder med över 150 rådgivare världen över. 

Storbritannien

Det finns ingen offentlig organisation i Sverige som informerar om studier i Storbritannien.

För att få information om högskoleprogram i Storbritannien, kontakta högskolan direkt. Har du frågor som rör ansökan, kontakta Storbritanniens centrala antagningsenhet: ucas.com.

Tyskland

Offentlig organisation som informerar om högskoleutbildningar i Tyskland:

DAAD är världens största finansieringsorganisation för internationellt utbyte av studenter och forskare.


Danmark

Informationscentret Öresunddirekt, har medarbetare från Arbetsförmedlingen som kan svara på frågor om lärlingsutbildning i Danmark.

Övriga länder

För studier i andra länder är det bästa att kontakta det universitet du är intresserad av direkt. På de universitet som tar emot utländska studenter brukar det finnas ett "International Office" som kan hjälpa dig med dina frågor.

Du kan även ta hjälp av en förmedlare för utlandsstudier som hjälper dig med alla frågor du har. Hitta din förmedlar här

Senast uppdaterad: 18 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Lättare att få plats på högskolan

Den här hösten har färre nya studenter börjat på universiteten och högskolorna. Störst var minskningen bland nybörjare på civilekonomprogrammen och socionomprogrammen, rapporterar Högskoleverket (HSV). De senaste åren har fler och fler sökt sig till högskolan. Förra läsåret slogs rekord i antal studenter, men nu i höst vände trenden. Cirka 78 000 nya studenter började studera vilket är en min ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-04-06

Experter: Här är framtidens jobb

Forskare, psykologer och tandläkare har goda chanser att få jobb 2021, enligt en ny rapport. Men om du vill bli fotograf ser framtiden inte lika ljus ut. Lista: Här blir det brist, balans och överskott på arbetsmarknaden. Sökfunktion: Hitta mer om jobbmarknad och löner Hitta din utbildning Vill du bli datavetare, statistiker eller tandläkare? Börja plugga snart så har du mycket goda chanser att få ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

7 av 10 studenter pressas att dricka

Man förväntas dricka alkohol i studentsammanhang. Det upplever sju av tio högskole- och universitetsstudenter enligt en ny undersökning. Många förknippar studentliv med alkohol. I IQ:s undersökning svarar var tredje student att de har avstått från att delta i studentaktiviteter för att de inte tänkt dricka. – Varför ska jag hänga med till puben de gånger jag inte dricker?
Läs mer