12 okt 2021

Skolan som ska skapa musikalproffs

I höst startar Stockholms första treåriga yrkesutbildning till musikalartist på dansskolan Base23. Bakom satsningen står några av landets främsta dansare och koreografer.

– Det är konstigt att detta inte har funnits tidigare. Kraven har blivit högre och nivån måste höjas, säger Roine Söderlundh, koreograf och flerfaldig Guldmasken-vinnare, som är konstnärlig ledare för Stockholms Musikalartistutbildning.

– Ända sedan Base 23 startades har det funnits en dröm om att starta en professionell musikalartistutbildning. När man går ut härifrån ska man vara i den absoluta toppen, säger Anneli Alhanko, prima ballerina assoluta och en av Base23:s grundare.

Bland utbildningens konstnärliga ledare finns även skådespelerskan Anita Wall, showmakaren Hans Marklund med flera.

– Eftersom alla vi ledare arbetar ute på scener och har mycket kontakter så kommer utbildningen har väldigt nära kontakt med verkligheten, säger Roine Söderlundh.

Den sex terminer långa utbildningen har tagits fram av en arbetsgrupp där bland andra musikalartisten Fredrik Lycke ingår.

– Det är en tuff bransch så det är bra om man har en riktigt bra grund att stå på, säger han.

Auditions i juni

Treårig eftergymnasial yrkesutbildning.

Första utbildningsstart i augusti 2012, därefter antagning varje höst.

Årets audition sker 4–6 juni. Max 23 personer kommer att antas.

Sökande måste vara över 18 år och ha grundläggande kunskaper i jazzdans eller balett samt sång.

Dansutbildningar

Josefin Svenberg

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Nu vill vi jobba med skönhet

Industrin för att förbättra sig blir bara större. Det märks inte minst på Nyföretagarcentrum vars siffror visar att år 2004 startades 14 nya företag med inriktning på skönhetsvård – 2010 var siffran 167. Det visar siffror som SVT tagit fram inför starten av tv-programmet ”Skönhetsbubblan”. – Det är en allmän trend med efterfrågan på att lägga mer och mer pengar och värde på sin kropp, sitt utseend ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-28

Här pluggar du gratis till personlig tränare

På Katrinebergs Folkhögskola finns utbildningen till personlig tränare som är gratis och berättigar till studiemedel. Det är unikt. Här kan du läsa mer om utbildningen! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Nu avgörs Yrkes-SM

Yrkes-SM i Malmö ska avgöras! Guldsmeder, murare och kockar är exempel på de 40 yrkesgrupper som gör upp om medaljerna. Läs mer om tävlingen här!

Läs mer