08 okt 2021

Så kan kurserna hjälpa dig till jobb

Genvägen till jobb kan gå genom ett studieförbund. Kattis Nilsson fick jobb som dekoratör på Indiska efter en utbildning på Medborgarskolan.

Nej, du behöver inte gå universitet eller högskola för att få en utbildning som leder till jobb. Kattis Nilsson, 32, gick Medborgarskolans kurs dekor och reklam – och fick jobb efter två månader.

– Jag var väldigt målinriktad på att få jobb inom yrket även om jag visste att det inte kryllade av lediga jobb som nyutbildad dekoratör. Men det gick över förväntan och snabbare än jag trodde hade jag fått jobb.

Kattis var lärare men ville sadla om. Hon hade studieskulder efter 4,5 år på lärarprogrammet så en termins intensiva studier på Medborgarskolan passade perfekt. Kattis kunde dessutom pendla till kursen i Stockholm från Uppsala och jobba deltid på fredagarna på hennes dåvarande lärarjobb.

Kursen var en termin lång och blandade övningar, till exempel hur man bygger upp säljande skyltfönster, med redovisningar, studiebesök och externa föreläsare från näringslivet.

Hon fastnade för dekoratörsutbildningen efter ett helgjobb i en klädbutik och insåg att hon såg mer fram emot helgjobbet än lärarjobbet.

– Då bestämde jag mig för att ta tjänstledigt och söka utbildningen på Medborgarskolan. Jag var tvungen att ta ett banklån och jobba extra eftersom den inte berättigar till studiemedel. Men det var det värt.

Kattis valde bort högskoleutbildningarna eftersom hon hade studielån sedan tidigare och snabbt ville komma ut och jobba. Hon fick napp nästan direkt.

– Jag sökte alla jobb som fanns ute på marknaden och skickade ut färgglada kuvert med CV och arbetsprover till de företag som inte hade lediga platser ute. Jag fick några napp men lyckades ro i hamn det jobbet jag helst ville ha, på Indiska. Jag tror att jag fick jobbet för att jag hade så mycket erfarenhet som säljare och det ingår säljtid i tjänsten. Jag lyfte självklart studiebesöken och föreläsningarna från Indiska, som vi fått via kursen, under intervjun.

"Man kan skapa nya nätverk"

– Som elev ska man kunna ta med sig kunskaperna och i princip kunna använda dem nästa dag på jobbet. En annan värdefull aspekt med de yrkesinriktade kurserna är att du träffar människor med väldigt olika bakgrunder, både när det gäller utbildning, bransch och andra erfarenheter. Då kan man skapa nya nätverk som kan hjälpa till i ett framtida yrkesliv, säger Eva Arnek på Folkuniversitetet.

Alla studieförbund har yrkesinriktade kurser som kan leda till jobb. I takt med att arbetsmarknaden blir tuffare ökar också kraven på utbildning. Därför rekommenderar Eva Arnek att gå en mer krävande kurs, en diplomutbildning.

– Diplomeringen innebär att du gör ett projektarbete och ibland också tentor. Det gör att du fördjupar dina kunskaper. Vi ser till exempel att många just nu väljer att gå vår utbildning diplomerad redovisningsekonom, förmodligen för att arbetsmarknaden för redovisningsekonomer just nu ser väldigt ljus ut.

Ger erfarenhet

Kurserna som är ett plus för arbetslivet (urval):

Caroline Engvall

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Kompletterande utbildningar

KOMPLETTERANDE UTBILDNINGAR HAR UPPHÖRT Kompletterande utbildningar erbjuder en spännande mix av utbildningar. Anordnarna är privata, men står under statlig tillsyn. Passar kompletterande utbildning dig? Hitta utbildningar Sök bland alla kompetterande utbildningar i Sverige. Tillsyn och kontroll Alla kompletterande utbildningar är ställda under statlig tillsyn.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Zombies – här är andra terminen

Vad ska du göra när de levande döda börjar gå på gatorna? Senast var söktrycket enormt till utbildningen. Snart börjar höstens kurser. I september börjar nästa kurstillfälle av den omåttligt populära kursen ”Att överleva en zombieattack” på ABF i Borlänge. När kursen startade i vintras fick man in över 200 ansökningar till de 12 platserna. Det gjorde att det startades fler zombiekurser i hela lan ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Fler svenskar vill lära sig arabiska

Intresset för att lära sig arabiska har ökat kraftigt i Malmö. Tidigare har studieförbunden haft svårt att locka nybörjare, men nu är efterfrågan stor. Sökfunktion: Hitta din språkutbildning Intresset för att lära sig arabiska har ökat kraftigt i Malmö. Tidigare har studieförbunden haft svårt att locka nybörjare, men nu är efterfrågan stor. – I våras var första gången som vi upplevde ett sökt ...
Läs mer