22 okt 2021

Utbildningarna som ser bortom betygen

Är du bättre än dina betyg visar? För den som har talang och lämplighet kan yrkeshögskoleutbildning vara lösningen. Antagningen där ser nämligen annorlunda ut än till högskolan.

– På yrkeshögskoleutbildningar sker antagningen nära utbildningarna, det är skolorna själva som sköter antagningen, till skillnad från högskolan som har ett nationellt, mer mekaniskt system, berättar Markus Olsson, utbildningshandläggare på Myndigheten för yrkeshögskolan.

Det innebär att varje utbildning till viss del har sina egna antagningskrav. Många yrkeshögskoleutbildningar använder sig av arbetsprover, tester, intervjuer eller en kombination av dessa i urvalet i sin antagning.

Medieinstitutet är en av de arrangörer som använder arbetsprover i antagningen till alla sina utbildningar.

      Vi använder oss av arbetsprover för att vi tycker det är ett sätt att mäta motivation.  Hos oss skickar man in ett arbetsprov som man sedan kommer hit och vidareutvecklar och presenterar. Det är lika mycket ett frågetillfälle, där båda parter får mötas och känna av om personen passar på utbildningen, säger Maria Olin, rektor på Medieinstitutet.

Katarina Borgedahl pluggar till webbkommunikatör och gick igenom arbetsproverna förra året. Hon ser bara fördelar med att en del av antagningen sker genom arbetsprover.

– Sökande till yrkeshögskoleutbildningar  är ofta lite äldre och då är snittbetygen från gymnasiet inte så relevanta längre, man har hunnit göra så mycket sen dess, säger Katarina Borgedahl.

Så funkar antagningen

Behörighet

För att vara behörig till yrkeshögskolan ska du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Men reglerna är generösa, och skolan kan anta elever som  har otillräckliga gymnasiebetyg.

Särskilda förkunskaper

På många utbildningar finns det även krav på särskilda förkunskaper. De varierar från utbildning till utbildning. Det kan till exempel handla om att du ska ha läst vissa kurser på gymnasiet eller ha viss arbetslivserfarenhet.

Urval

Hur urvalet går till skiljer sig från utbildning till utbildning. Du kan till exempel få göra ett skriftligt prov eller en intervju. Man kan också titta på betyg, tidigare utbildning och arbetslivserfarenhet.

Hitta din YH-utbilning här!

Senast uppdaterad: 22 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-13

Så gör du den perfekta semlan

Vad är hemligheten bakom en perfekt semla? Det vet Therese Vesterholm, en av årets finalister i SM för Unga Bagare. Therese Vesterholm bakar just nu mellan 100 och 200 semlor per dag. Hon är nämligen mitt inne i praktikdelen av sin YH-utbildning för bagare och konditorer vid Österänggymnasiet i Kristianstad. Det är en av landets absoluta spetsutbildningar på området, hela 5 av totalt 12 finalister ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-08

Studera med funktionshinder

Har du en funktionsnedsättning och vill studera? Det finns mycket hjälp att få på högskolor, folkhögskolor och yrkeshögskolor om du till exempel har dyslexi, syn- eller hörselnedsättning. Läs mer här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-26

Bästa tipsen för intervjun

Många söker yrkeshögskoleutbildning och intervju är ett steg i urvalet på de flesta skolor. Det här kan du förvänta dig på intervjun. Så förbereder du dig på bästa sätt! 

Läs mer