08 okt 2021

Lysande utsikter – Fastighetsskötare

"Det känns bra att vara uppskattad"

Praktiken lockade Alex Soto Serrano när han bestämde sig för att söka en plats på YH-utbildningen inom fastighetsförvaltning. Med bara veckor kvar på utbildningen ser han redan stora jobbmöjligheter direkt efter examen.

Det finns gott om jobb inom fastighetsbranschen men ont om rätt kompetens. Därför är en utexaminerad fastighetsförvaltare attraktiv på arbetsmarknaden.

– Jag känner ingen stress över att inte få ett jobb efter examen, säger Alex Soto Serrano.

Kontakterna under de tre praktikperioderna som ingår i YH-utbildningen har visat sig vara värdefulla för Alex.

– Jag gjorde alla mina praktikperioder på HSB. På så sätt fick de möjlighet att lära känna mig och jag fick utvecklas som fastighetsförvaltare. Nu vill de att jag ska söka jobb hos dem – så det känns bra att vara uppskattad.

Utbildning inom fastighetsområdet var ett ganska givet val för Alex. Båda hans föräldrar jobbar inom fastighetsbranschen och han har i princip vuxit upp med vad det innebär. Däremot var valet av en YH-utbildning inte lika sjävklart.

– Jag kollade först utbildningar på universitet och högskola – men det fanns inga i Stockholm, och jag ville inte flytta. Via internet hittade jag information om att ykeshögskolor gav liknande utbildningar – även i Stockholm.

Alex går idag på YH-utbildningen på Newton kompetensutveckling och är säker på att han inte kommer att ångra sitt val.

– Det som skiljer mellan en YH-utbildning och högskoleutbildning är att man får djupare kunskaper inom det teoretiska på högskolan – men det matchar vi med praktik där vi lär oss betydligt mycket mer än vad man får lära sig i böcker. Så i det stora hela har jag nog likvärdig kompetens när jag är färdigexaminerad.

Snabbkoll: Fastighetsbranschen

Fastighetsbranschen har ett stort och brådskande rekyteringsbehov inom alla yrkesroller. Den snabba teknikutvecklingen ställer nya kompetenskrav samtidigt som branschen står inför mycket stora pensionsavgångar – karriärmöjligheterna är med andra ord stora.

Så når du dit:

Fastighetsinriktad akademisk utbildning finns på åtta lärosäten i Sverige. Genom högskole- eller universitetsstudier kan du utbilda dig till fastighetsingenjör eller fastighetsförvaltare. Fastighetsingenjör är en teknisk specialist som har huvudansvaret för att optimera fastighetens tekniska system. Fastighetsförvaltaren har det övergripande ansvaret för en eller flera fastigheter .I rollen ingår att utveckla, bevara och förädla fastigheten, samt att säkerställa att kunderna är nöjda.

Även på yrkeshögskolor kan du bli fastighetsingenjör och förvaltare. Idag erbjuds dessutom följande yrkesutbildningar. Fastighetsvärd: Säkerställer att hyresgästerna känner sig nöjda i sin arbets- och boendemiljö. Fastighetsvärden utför besiktningar vid in- och avflyttning. Fastighetsskötare: Ansvarar för yttre och inre skötsel. Fastighetstekniker: Är en specialist med ansvar för att drift, skötsel och underhåll av fastighetens tekniska system.

Mary Örnborg / Rickard Lindholm

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Nu ska elever få provsmaka skolmaten

Fisk är vanligt i skolmatsalarna. Elevernas klagan har lett till förändringar. Fil och flingor vanligare på menyn – och det uppskattas av eleverna. I veckan började höstterminen för tusentals gymnasieelever i Malmö och med det en lång ström av skolluncher. Metro har kartlagt vilka rätter som serverades oftast under föregående läsår, och vad som hänt sedan elevupproret mot dålig mat i vintras.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

Gymnasievalet – så går det till

Gymnasievalet närmar sig. Här är en kort guide över vad som ska göras när. Börja söka I slutet av januari eller början av februari får alla nior ett lösenord till intagningssajten www.gyantagningen.se hem i brevlådan. När du fått det gör du ditt val online. Sista ansökningsdagen Sista ansökningsdagen varierar beroende på vilken kommun du bor i. Kolla noga vad som gäller just dig.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Först ut med nya betyg

Ingrid Cerucci, 18, vill läsa till läkare i höst. Men hon har ingen aning om hur höga betyg som kommer att krävas för att komma in. Hon är nämligen en av de studenter som i vår går ut med nya gymnasiebetyg och ska söka i en ny urvalsgrupp till högskolan. Sökfunktion: Hitta din eftergymnasiala utbildning I vår tar första kullen med nya gymnasiebetyg examen och ska söka till högskolan. Betygssk ...
Läs mer