22 okt 2021

Det här vill vi helst plugga

Helst vill vi bli jurister, ekonomer eller läkare, men utbildningarna som ökar mest i popularitet är utbildningar inom IT, och till lärare.

Listan över de mest populära programmen har varit väldigt konstant de senaste åren, där traditionella och tydliga yrken lockar. Jurist-, socionom- psykolog- ekonom- och läkarprogrammet har flest sökanden på högskolan och på yrkeshögskolan lokförare, apotekstekniker och tandsköterska.

Läs mer:

Utbildningarna som garanterar jobb

YH-utbildningarna som leder till flest jobb

IT-studenter hett eftertraktade

Lite intressantare är det att titta på vilka utbildningar som ökar mycket i popularitet. De senaste två åren har antalet ansökningar ökat mycket till data-, lärar- och teknikutbildningar, och utbildningar inom hälsa/sjukvård på högskolan. På yrkeshögskolan är det utbildningar till virtualiseringstekniker som har allra störst procentuell ökning i antal sökanden de senaste två åren.

Vi ser att den generella trenden där det digitala tar över samhället avspeglar sig även i söktrycket till utbildningar.  Intresset för utbildningar som digital kommunikation och IT ökar, programmering har blivit coolt istället för nördigt, säger Martina Lindgren, marknads- och kommunikationsansvarig på Nackademin som driver flera utbildningar inom IT.

Josefine Persson går sista året på utbildningen ”System- och nätverkstekniker Virtuella system”, och hon är inte speciellt förvånad över att intresset ökar för utbildningen.

Virtualisering i sig har blivit stort, alla företag virtualiserar för att spara på hårdvara, yta och säkerhet. Sedan är det en häftig teknik, när man i en och samma dator kan ha flera servrar och flera operativsystem i gång samtidigt. Det sparar pengar och effektiviserar, säger Josefine Persson.

Populäraste utbildningarna

Flest sökande i första hand (universitet och högskola):
1. Juristprogrammet

2. Läkarprogrammet

3. Kandidatprogram i företagsekonomi

4. Juristprogrammet

5. Ekonomie Kandidatprogram

Flest sökande (yrkeshögskola):

1. Lokförare  

2. Apotekstekniker  

3. Tandsköterska 

4. Rådgivare inom bank och finansiering

5. Grafisk design 

6. Paralegal/juristassistent

7. Virtualiseringstekniker 

8. Speditör

9. Löneadministratör med HR-inriktning 

10. Integration

Utbildningar som har ökat mest i popularitet 2011-2013 (Yrkeshögskola):
1. Virtualiseringstekniker (314 procent ökning)

2. Breda utbildningar bygg- och anläggningsteknik (224 procent)

3. Nättekniker (222 procent)

4. Säljare med inriktning mot teknik inom vården (173 procent)

5. Byggnadsarbetare mot miljö (151 procent)

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 22 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga statistik – jobba i New York

Är du analytisk och äventyrslysten? Gillar du att tolka siffror? Charlotte pluggade statistik i Linköping, satte upp nya mål och hamnade i det stora Äpplet. Charlotte Karlsson är Vice President Customer Support vid Ericssons kontor i New York. År 2001 tog hon sin licentiatexamen i statistik vid Linköpings universitet. Sedan dess har hon arbetat som projektledare med GSM-support i Linköping oc ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Vill du bli polis?

Senast 15 mars ska man söka till Polishögskolan. I år ändras antagningsreglerna. Här är fakta och tips hur du kommer in.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Rekordmånga kan läsa på distans

Drömutbildningen behöver inte innebära en flytt till någon liten stad långt bort. Rekordmånga YH-utbildningar finns nu på distans.

Läs mer