07 okt 2021

"Jag ville utmana mig själv"

Malene Aakre har valt att ta en termin av sin högskoleutbildning i Bangkok. –Jag har tidigare bott ett år i Australien, men i Thailand lockade en kultur som är så olik vår egen, säger hon.

Malene Aakre, 21 studerar journalistik och multimedia vid Södertörns högskola. När hennes kompis för ett år sedan flyttade till Bangkok får att studera till modedesigner föddes idén att göra en utbytestermin och bo tillsammans med henne.

– Jag ville utmana mig själv! Jag har tidigare bott ett år i Australien, men i Thailand lockade en kultur som är så olik vår egen. Det var en unik chans att få uppleva en riktig kulturkrock och utvecklas som människa. Dessutom är jag buddist och ville se templen, naturen och lära mig lite thailändska, berättar Malene Aakre.

Malene tog hjälp av en förmedling i Sverige och fastnade för Kasetsart University i Bangkok, som tar emot ett relativt stort antal utländska studenter.

Jag valde det här universitetet för att det är topprankat i Thailand med ett enormt campusområde som är som ett eget litet samhälle med butiker, restauranger, gym, pool och fina grönområden. Jag studerar bland annat international Business, international Marketing, makroekonomi och självklart thailändska som jag precis har börjat känna att jag kan använda i mitt vardagsliv här. Jag tar totalt sex kurser som i svenska termer blir 30 högskolepoäng.

Upplägget på studierna påminner mer om det amerikanska systemet än det svenska.

I Thailand använder man skoluniform även på universitetet och det innebär en stolthet att bära en skolas personliga brosch, knappar och bälte. Sedan är studierna i lite mer amerikansk stil med ”midterms” och ”finals”. Kulturen är väldigt annorlunda så ibland förstår man inte alls vad som är så roligt när en thailändsk lärare drar ett skämt. Det negativa i skolan är airconditioningen som kan stå på 10 grader när det är 38 grader ute!

Malene tycker att hon klarar sig bra ekonomiskt på studiemedlet från Sverige. Hon betalar ca 1000 kr/månad för en delad studio och på mat gör hon av med ung 800 kr/månad.

Det är billigt i Thailand och man kan leva bra på sitt studielån, utan att använda mer än vad man skulle göra hemma. För att ge ett exempel så köper jag alltid middag på ett av gatustånden här utanför. För åtta kronor får jag en god thailändsk rätt att njuta av.

Viktigt att tänka på om du funderar på Thailand

  • Skoluniform, oftast vit blus och svart kjol/byxor, är obligatoriskt även på universitetsnivå.
  • Kulturen är väldigt olik den svenska och det är viktigt att ta seden dit man kommer. I Thailand visar man till exempel stor respekt för äldre.
  • Boende är relativt lätt att hitta i Thailand, sikta på att boka ett temporärt boende från Sverige där du kan bo när du anländer och sök sedan boende på plats.
  • Kurslitteratur ingår ofta i terminsavgiften, men inte alltid.

LÄS OCKSÅ: Studera i Thailand

Hitta utbildningar i Thailand

Hitta utbildningar i Thailand

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Lättare att bli läkare – sök direkt efter gymnasiet

Nu kommer antagningsbeskeden, och med dem en överraskning: Du behöver inte ha maxpoäng för att bli läkare. Hitta din utbildning: Läkarutbildningar I dagarna skickas antagningsbeskeden ut till dem som sökt utbildningar vid svenska lärosäten våren 2011. Sammanlagt har 176 982 personer blivit antagna, en ökning med tre procent jämfört med vårterminen 2010.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Mäklare – senaste trendutbildningen

Mäklarutbildning är populärt. Vid senaste antagningen hade man tre förstahandssökningar per plats – bara vid utbildningen i Luleå. En som hakat på trenden är Tomas Johansson, 23. För två och ett halvt år sedan började han på fastighetsmäklarprogrammet vid Högskolan Väst i Trollhättan. – Utbildningen har varit bra mestadels. Givetvis har det varit kurser man gillar mer än andra.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Stick ut – plugga i Asien

Vill du sticka ut i mängden av ansökningar när du söker jobb? Ta chansen att studera i Asien. Jonas Svenhard, 33, pluggade i Japan och fick en ny jobbmöjlighet.

Läs mer