12 okt 2021

Toppa YH-utbildningen utomlands

En yrkeshögskoleutbildning är branschnära och skapar kontakter – i Sverige. Men om du vill söka jobb utomlands krävs oftast en Bachelor- eller Masterexamen från universitet.

Hitta din YH-utbildning:

Sök bland samtliga YH-utbildningar i Sverige

Det många inte känner till är att man kan bygga på sin tvååriga yrkeshögskoleutbildning på många universitet utomlands och göra en så kallad ”top up degree”.

 Många av de skolor vi jobbar med tillgodoräknar yrkeshögskoleutbildning, de flesta ett år, men vissa skolor tillgodoräknar två år. Dessa skolor har besökt yrkeshögskoleanordnare i Sverige, förstår konceptet och vet att lärarna är bra, berättar Zebine E Bojler på Study Abroad, som förmedlar utbildning utomlands till svenskar.

Paulina Edström Lindell gick yrkeshögskoleutbildningen Internationell inköpsekonom vid Yrkeshögskolan i Göteborg och studerar nu vid Grenoble Graduate School of Business i London.

I och med att jag läste en internationell utbildning på Yrkeshögskolan i Göteborg kändes det naturligt att fortsätta läsa ett tredje "top-up year" för att få min kompletta kandidatexamen så att jag i framtiden kan fortsätta studera en master-utbildning eller jobba utomlands. Vill man ha ett bra jobb utomlands med god lön och chanser att klättra på karriärstegen är det nästan alltid obligatoriskt att ha minst en kandidatexamen, säger Paulina Edström Lindell.

Skolan godkände tillgodoräkning av samtliga Paulinas kurser.

Jag skickade in mitt kursprogram för att de skulle bedöma om jag var en lämplig kandidat för ett "top-up year". De avgjorde att jag hade rätt bakgrund för att kunna fortsätta mina studier på skolans Bachelor International Business-program och jag kunde tillgodoräkna mig alla kurser jag läst på yrkeshögskolan.

Så går du tillväga

Enklast ta hjälp av förmedling
Många av de förmedlingar som finns i Sverige har upparbetade kontakter med universiteten de representerar, vilket innebär att dessa universitet känner till YH-utbildning. Det gör ofta att tillgodoräknandet av poäng går smidigt och snabbt.

Se till att få dina kurser översatta
Begär att få ut din kursplan från YH-utbildningen på engelska, som du sedan skickar in till det utländska universitetet. Kan du inte få ut det på engelska, anlita en auktoriserad översättare.


Var ute i god tid
Eftersom det utländska universitetet ska göra en bedömning av dina tidigare studier kan det ta lite tid. Var därför ute i god tid med att skicka in din ansökan till universitetet. Utomlands söker man oftast direkt till universitetet och behöver inte vänta in en speciell ansökningsperiod.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Här är de hetaste YH-utbildningarna

Topplistan över de mest populära YH-utbildningarna i Sverige visar upp ett brett spektra av utbildningar. Event marketing & evenemangsledning och byggnadsingenjör finns i topp. Sökfunktion: Hitta din YH-utbildning I toppskicktet av listan hittar vi utbildningen till byggnadsingenjör på Nackademin. Utbildningsledare Benedicte Wåhlin på Nackademin i Solna vet varför.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Så får du jobba med stjärnorna

Lärarutbildningen har hjälpt Eric Sjölin i jobbet som supporteransvarig i fotbollsklubben IF Elfsborg.Privat Älskar du sport och vill jobba på de stora arenorna? Du måste inte vara Messi för att hamna där. Här hittar du karriärvägarna in i sportens värld. Du måste inte vara världsstjärna för att få jobba på elitnivå med sport. Runt alla idrottshändelser finns en mängd viktiga människor.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

När bisysslan blir ett yrke

Ekologiskt tänkande och närodlade produkter. Trenden är tydlig och gör att lite udda utbildningar som biodling ökar i popularitet.

Läs mer