08 okt 2021

IT-studenter hett eftertraktade

För den som har valt att läsa en IT-utbildning är det jackpot på arbetsmarknaden just nu. Rekryterarna söker med ljus och lykta efter IT-utbildad personal och är du kvinna är du som mest eftertraktad.

Sökfunktion:

Hitta din IT-utbildning

– Det finns ett skriande behov i branschen, framförallt efter de som har en praktisk utbildning till exempel från yrkeshögskola med ny kunskap om de tekniker som används i dag. Det ställs också allt högre krav på servicekänsla så har man tidigare jobbat i ett socialt yrke och kombinerat det med en teknisk utbildning är man mycket attraktiv, säger Klas Bonde, vd på Centric Professionals, som är specialiserade på rekrytering av IT-personal.

Medieinstitutet har flera nystartade IT-inriktade utbildningar och har lyckats med något så ovanligt som att rekrytera lika många tjejer som killar till utbildningarna.

 Ända sedan vi startade igång IT-utbildningarna har vi fått förfrågningar flera gånger i veckan från arbetsgivare som vill ta emot praktikanter och vill anställa. Och tjejerna är mest populära, berättar Helena Hammarbäck, utbildningsansvarig för utbildningen Front End Developer på Medieinstitutet.

Tjejer gör också ofta snabb karriär i branschen.

Det är en mansdominerad bransch och företag strävar efter en jämställd arbetsplats. Tjejer är en sällsynt resurs och arbetsgivarna månar om att hitta spännande utvecklingsmöjligheter för dem. De gör därför snabba steg uppåt i karriären, därför finns det inte heller så många tjejer kvar i tekniska roller, säger Klas Bonde.

Therese Bergsten, 19, från Värmdö brydde sig inte så mycket om framtidsprognoserna på arbetsmarknaden när hon valde yrkeshögskoleutbildningen Front End Developer.

– Det var bara intresset som styrde, jag ville gå en utbildning som innehåll både design och kodning. Men nu är jag så glad för hur marknaden ser ut, säger Therese Bergsten.

– Jag tror att många tjejer väljer just den här utbildningen eftersom den har en designinriktning. Många tjejer tänker nog som jag gjorde, att kodning och IT känns nördigt och manligt. Nu tycker jag kodningen är rolig, man ser direkt vad det är som händer, säger Therese Bergsten.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2013-04-29

Toppstudenter blir lärare

Teach for Sweden är projektet där toppstudenter från landets universitet får möjlighet att utbilda sig till lärare och jobba på speciellt utsatta skolor. Nu söker man ledartalanger som vill göra skillnad. Fram till 2020 finns ett behov att rekrytera 50 000 behöriga lärare och inom ämnena Matematik, NO och Teknik är bristen på behöriga lärare akut redan i dag.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

"Idols" vinnarlåt skrevs på kursen

Lite överraskande är att upphovsmännen till Idols vinnarlåt  är studenter och att låten föddes på en kurs i Örnsköldsvik i somras. – Det är otroligt kul och hedrande att skivbolaget, bland många starka kandidater, valt ut vår låt till Idolvinnaren.Konkurrensen är hård från stora och sedan länge etablerade namn, och detta är förstås ytterligare ett steg för oss att fortsätta att etablera oss s ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-16

Toppstudenter vill bli konsulter

Bland Sveriges främsta ekonomi- och teknikstudenter är managementkonsultfirmorna de mest attraktiva arbetsgivarna. Även bland juridikstudenterna rankas konsult- och rådgivningsyrket högst, där landets stora affärsjuridiska advokatbyråer hamnar i toppen. Talangförsörjningsföretaget Nova genomför varje år en undersökning bland sina medlemmar i nätverket Nova 100, där Sveriges främsta studenter rango ...
Läs mer