26 jul 2022

Så får du alla rätt på mattedelen

Snart är det dags för högskoleprov. Den del som de flesta tycks ha problem med är problemlösningen. Men med lite övning kan alla få ett bra resultat, enligt Mattecentrums Johan Wendt.

TIPS: Här hittar du gamla högskoleprov

Eric Bornestav, 22, är en av de presumtiva studenter som sökt sig till en av Mattecentrums räknestugor för att få hjälp inför högskoleprovet. Förra gången hade han tagit körkort dagen innan och var ofokuserad. Resultatet var en besvikelse: 0,4.

– Jag hoppas att jag får ett resultat så att man slipper att skämmas för sig själv

Han siktar på minst 0,9, för att komma in på medie- och kommunikationsvetenskap på Södertörns högskola. 

– Det var just matten jag failade på sist. Läsförståelse och ord är ju svårare att plugga på, men med matten är det ett sätt att tänka som man kan lära sig. 

TIPS: Så pluggar du bäst inför högskoleprovet

Den kvantitativa delen, som bland annat prövar det logiska tänkandet, tycks vara den tuffaste delen för många.

– Här man har ett lägre medelvärde. Resultaten brukar vara lite bättre på den verbala delen alltså läsförståelse och ord. Bäst är folk på engelska. säger Luis Cobian, systemansvarig vid institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap. 

Så maxar du din förmåga

  • Sov ordentligt kvällen innan. 
  • Ta med ett äpple och något att dricka, så att du kan fylla på energireserverna. 
  • Gör gamla uppgifter, gärna tillsammans med någon annan. Det bästa sättet att lära sig är att förklara för någon annan.

    Tipsare: Johan Wendt, Mattecentrum

Men enligt Johan Wendt, som driver den ideella organisationen Mattecentrum, skulle många med några enkla förberedelser kunna få ett mycket bättre resultat. 

– Kör man igenom ett par hundra uppgifter veckan innan så kokas det ner till ungefär fem typuppgifter. Det är ett mönster och ett tänk som återkommer. Har man gjort det skulle det förvåna mig om man har många fel. 

Enligt Wendt behöver man ingen avancerade matematiska förkunskaper för att få ett toppresultat. 

– Det du behöver är vissa grundläggande ekvationer och integraler. De som gått natur brukar har kämpat lite mer med matten och ha lite bättre resultat. Men även om man läst samhälle eller estetisk ska man ha tillräcklig kompetens för att ha alla rätt. 

Att så många har svårt för mattedelen tror han beror på att vi inte använder det i vardagen, på samma sätt som den verbala delen.

– Matten är ett språk som man måste hålla levande. Precis som engelskan. Den tränar vi ju hela tiden när vi är ute på nätet, men det är få som sätter sig två timmar varje dag och löser ekvationer.

STUDIEFAKTA: Allt du behöver veta om högskoleprovet

Högskoleprovets olika delar

  • Kvantitativa delen: XYZ, KVA, DTK och NOG, är den del av provet där den logiska och matematiska förmågan prövas. 
  • Verbala delen: ELF, LÄS, ORD och MEK, prövar den språkliga förmågan, att uttrycka sig och att förstå texter på svenska och engelska. 
Senast uppdaterad: 26 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-03

Tips: Hitta en språkkompis

Nu finns det ett nytt sätt att lära sig ett språk snabbt. På högskolan i Dalarna finns projektet ”Hitta en språkkompis: Kör tandem” som innebär att språkintresserade från hela landet kan få kontakt med varandra på nätet för att utveckla sitt språk. Loretta Qvarnström på Högskolan i Dalarna är en av initiativtagarna till projektet och berättar med entusiasm om den språkmötesplats de har skapa ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Billig kurslitteratur för fattiga studenter

Det finns billiga alternativ till dyr kurslitteratur. Campusbutiken på Stockholms universitet säljer begagnat till bra priser. Med en skral studiekassa och dyr kurslitteratur kan det vara svårt att få slantarna att räcka till. På Stockholms universitet har studentkåren löst problemet genom att dra igång Campusbutiken, en andrahandsbokhandel för kurslitteratur.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-28

Högskola - den kompletta guiden

Planerar du att plugga vidare och vill veta hur högskolestudier fungerar? Här kan du läsa om allt från studentekonomi till hur du får en examen från högskolan! 

Läs mer