03 jul 2019

Så blir du världsmästare i minne

Nu är det dags för sista tentarushen. Jonas von Essen kan alla knep, vare sig det handlar om att klämma in de sista ekvationerna i skallen eller lära dig alla USA:s presidenter. Som tvåfaldig och regerande världsmästare i minne är han den optimala minnesguiden.

1. Var inte ute i sista minuten
Försätt dig inte i en situation där du måste plugga som en galning i slutet. I stället för att trycka in massa saker i slutskedet är det bättre att planera och sprida ut det. Ett tips som inte har något med minnet att göra, men ack så effektivt!

2. Läs inte om och om igen
Ett grundläggande som många studenter gör är att läsa det kapitlet som är relevant om och om igen. Det är ganska dumt och ineffektivt då upprepning inte är ett bra sätt att minnas saker – så länge du upprepar exempelvis ett telefonnummer så minns du det, men i samma stund som du slutar så är det väck. Skriv istället upp några frågor som du tror kan dyka upp på tentan och öva på dem. Fundera mer kring vad du läser och skapa bilder och minnen kring texten.

3. Mentala fusklappar
När man tävlar i minne använder man olika minnestekniker. En enkel och effektiv övning är ”minnespalatset”. Den går ut på att du föreställer dig en plats, exempelvis ditt hem, där du placerar ut olika bilder du ska komma ihåg. Sammanfatta det du ska komma ihåg i olika nyckelord som du sedan placerar ut i ditt minnespalats. Ett kapitel kanske du hänger upp i köket och ett annat i vardagsrummet. På så sätt skapar du något utav en mental fusklapp att plocka fram på tentan.

4. Historisk tidslinje
När Jonas tävlar finns det en gren som går ut på att man ska memorera 100 påhittade historiska händelser och årtal. Det är en övning som går att överföra till sista minuten-plugg. Har du ett historieprov och verkligen har tight om tid, skriv ner händelser och årtal och försök memorera så många som möjligt under fem minuter. Det är inget att rekommendera om du har gott om tid, men sitter du i knipa precis innan tentan kan det vara en effektiv övning.

5. Mentala sit-ups
När du vill träna snabbt hemma är sit-ups en klassiker. Ett snabbt tips på minnets motsvarighet är handlingslistan. Skippa helt enkelt att skriva ner vad du ska handla och försök minnas det i stället. Att glömma att handla något i affären är ingen katastrof, samtidigt som det är bra övning. Ett annat exempel kan vara att verkligen fokusera på att minnas alla namn när du går på fest. För in minnestänket i vardagen helt enkelt.

6. Undvik nattsudd
I slutspurtstider är det många som stannar uppe hela nätterna för att utnyttja all tid maximalt, det är ganska dumt. Ibland kan det vara sista utvägen om man slarvat med plugget, men har man hyfsad koll på läget är sömnen viktigare. Plugga hårt, men på vettiga tider och sov ordentligt. Sömnlöshet kommer inte att hjälpa ditt minne, tvärt om.

7. Utmana hjärnan
Läser du en text om och om igen kanske det känns som att du kan den bra, men det är inte konstigt då du ju faktiskt just läst texten. Men du gör det lätt för hjärnan och utmanar den inte, då blir heller inte minnet av det du läst bättre. För att minnen ska bli djupa och fastna bättre krävs att du anstränger hjärnan. Du kan likna det vid motion, för att bli starkare så måste du utmana musklerna för att de ska växa. Detsamma gäller för hjärnan.

8. Mormors ramsa
Känner du att allt är kört, du har provat allt och inget har funkat? Som sista utväg har Jonas en ramsa som hans mormor lärde hans mamma. ”Snälla läxa sätt dig här, men inte där”. Medan du rabblar ramsan om och om igen slår du varannan gång boken mot pannan och knäna. Vid ordet ”här” träffar du huvudet och vid ordet ”där” träffar du knäna. Det är en absolut sista utväg om det krisar ordentligt och det finns inga vetenskapliga belägg för att den fungerar.

Allastudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-22

Så pluggar du mer effektivt

Vissa ställer klockan varje morgon och går till bibblan för att plugga. Andra sitter uppe hela nätterna, eller sprider ut det under dagen. Vilket funkar bäst för dig?

Läs mer