03 jul 2019

Smasha in studentlivet!

Vill du träffa nya kompisar som delar ditt intresse och samtidigt få en bra merit på cv:t? Inspireras av brädspelsföreningen SMASH och rivstarta livet i plugget med en alldeles egen studentförening! Lärdomar för yrkeslivet och konstant kul utlovas.

Från The Climbers, som kräver grym strategi för att bygga träklossarna så att man kommer högst upp, till A Game of Thrones: The Board Game, där spelarna paktar och plockar poäng med målet att kontrollera Westeros. Varje måndagskväll dukar föreningen SMASH upp alla tänkbara kort-, roll- och brädspel för att umgås och spela in veckan på Folkes bistro i Huddinge. SMASH står för Spelföreningen Med Analoga spel vid Södertörns Högskola och startades av ett gäng studenter 2011.

– En klasskamrat till mig började initiera spelträffar ibland och det var så kul att vi spelade mer och mer intensivt. Till slut tänkte vi: ”Varför startar vi inte en förening?”. Flera av oss var redan engagerade i föreningslivet och att ha kåren och Sverok (riksorganisation som samlar den svenska spelhobbyn, reds. anm.) som stöd underlättade mycket. Det är lättare än man tror att starta en förening, säger Åsa Enström Garnström, i dag sekreterare i SMASH.

► LÄS MER: Vad gör kåren? Kårordförande berättar

Fördelarna med att engagera sig i en studentförening är många, berättar hon. Förutom att du träffar nya kompisar och gör något kul efter plugget får du exempelvis träna din samarbetsförmåga, du lär dig att driva en verksamhet och får en merit att lista på ditt cv.

– Att jag har varit med och startat en förening, och även regisserat ett spex, har jag bara fått positiv respons på när jag har sökt jobb. Det sätter mig i gott ljus som projektledare och visar att jag kan få något gjort av det som först var fröet till en idé, säger Åsa.

Just nu håller SMASH på att ta klivet ut i ”vuxenvärlden” och bli en vanlig förening, eftersom Åsa och de andra i styrelsen har pluggat färdigt.

– Studenter är kunskapstörstande människor som gillar att gå till botten med saker och när du pluggar har du tid att verkligen få utlopp för det. Dessutom är skolan en miljö som tillåter även de minsta idéer att sätta rot. I arbetslivet är det svårare att säga: ”Jag vill starta en bio”, till exempel. Jag tycker att fler borde försöka plocka med sig föreningen ut i vuxenlivet, så att man inte måste begrava den med studenttiden.

Så gör du/Steg för steg: Starta en förening

  1. Kontakta kåren på din skola och kolla om det finns någon förening med den inriktning som du söker. Om inte, fråga vad som gäller för att starta en egen förening och få den godkänd hos dem. 

  2. En ideell förening måste bildas av minst tre personer. Därför måste du hitta några likasinnade, som delar ditt intresse och vill vara med och starta föreningen. Sedan kan ni hålla ett första möte.

  3. På mötet ska ni anta föreningens stadgar, som reglerar namn, syfte och beslutsgång. Tillsätt även en styrelse. Nu uppfyller föreningen villkoren för att vara en juridisk person och har rättskapacitet.

Välj ett område

Vill du starta en studentförening, men vet inte inom vilket område? Runt om i världen finns en del udda exempel att inspireras av.

  1. Rädda pizzakanterna!
    Dignified Educated United Crust Eaters Society har som mission att ”stoppa diskrimineringen av pizzakanter” och se till att inga kanter lämnas oätna. Föreningen finns vid Western Michigan University i USA. På riktigt.

  2. Ding dong-klubben
    Det kanske inte ringer någon klocka när du hör namnet, men om du joinar Nottingham University Society of Change Ringers kommer det definitivt att göra det. Medlemmarna ses två gånger i veckan för att, just det – ringa i kyrkklockor.

  3. Vem gillar inte curry?
    Det frågar sig Bath University Curry Appreciation Society, en av det brittiska universitetets största föreningar. Rabatter hos Baths indiska restauranger ger medlemmarna möjlighet att träffa nytt folk – och samtidigt frossa i curry.

  4. Ekorrarnas hjältar
    Tycker du att ekorrar är supersöta? Och vill mata dem med jordnötter? I University of Michigans Squirrel Club finns fler än 400 medlemmar som du kan göra det tillsammans med. Du känner igen dem på deras egna t-shirts.

AllaStudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-28

Högskola - den kompletta guiden

Planerar du att plugga vidare och vill veta hur högskolestudier fungerar? Här kan du läsa om allt från studentekonomi till hur du får en examen från högskolan! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Här får du jobb direkt efter plugget

Tycker du om att arbeta med människor och omsorg så är vården en bransch med lysande jobbutsikter! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-02-23

Det här händer under vårterminen

En ny termin har börjat! Vi har samlat vårterminens alla viktiga datum så att du - oavsett var i din utbildningsresa du är - inte missar en möjlighet!

Läs mer