25 jul 2022

Så skriver du 2.0 på högskoleprovet – proffsets bästa tips

I vår firar Gustaf Palmqvist tio högskoleprov. För AllaStudier.se berättar han om jakten på det felfria provet, bra saker att tänka på innan du skriver och bekräftar – du måste inte vara geni för att skriva 2.0.

Först kom 1,7. Sedan 1,8 och 1,9. Sex 2,0-prov senare är frågan som dyker upp i mitt huvud: varför fortsätter du? Du har varvat högskoleprovet nu. Men Gustaf Palmqvist ser lite annorlunda på saken än de flesta andra.

– Jag tror att det var det femte provet jag skrev när jag bara hade tre fel, som dessutom kändes som slarvfel. Där och då blev det en grej att försöka spika provet utan ett enda fel. Det är inte många som klarat det liksom.

Men i stället för full pott blev resultatet detsamma de två nästkommande gångerna – tre ynka fel. Efter det har Gustaf Palmqvist trappat ner jakten något, men inte lagt provet på hyllan. I vår skriver han högskoleprovet för tionde gången, den här gången med ett kompisgäng från jobbet.

– Vi har startat en studiecirkel på jobbet där vi samlas och pluggar ett par timmar någon gång i veckan. Självklart vill jag göra så bra ifrån mig som möjligt, men det är inte tal om någon storsatsning.

Vad är då hemligheten bakom att skriva 2.0? Enligt Gustaf Palmqvist finns det två saker som är bra att grunda med – och ingen av dem är att råplugga.

– Det bästa sättet att förbereda sig på tror jag är att läsa mycket, och inte bara faktatexter utan även skönlitteratur. Då förstår du att det inte handlar om någon snabbövning utan att man ska läsa mycket och ofta året runt, gärna på engelska också. Plus att läsa på de matematiska grundreglerna som ofta inte sitter särskilt fräscht i minnet.

Måste jag vara geni för att skriva 2.0 på högskoleprovet?
– Det tror jag inte, mattedelarna är till exempel hyfsat grundläggande. Du har stor hjälp av att kunna några språk vid ordförståelsen; franska eller latin kan vara till stor nytta om du stöter på ett svårt ord. Och att du kan läsa snabbt. Jag läser fort och har tid över för att gå igenom mina svar en extra gång när jag skrivit klart.

Vad ska jag tänka på inför högskoleprovet?
– Se till att inte vara bakis, det kan vara lätt hänt eftersom man skriver på en lördag. Försök vara fräsch och motionera innan så att du är i hyfsad form; det är energikrävande att tänka en hel dag. Och ta med mat. Frukt och mackor är bra så att du kan fylla på energidepåerna i pauserna.

Gustaf Palmqvists 6 tips för ett lyckat högskoleprov

Tiden
Om du inte har skrivit provet tidigare är det väldigt viktigt att öva på att genomföra varje del från något testprov som finns på nätet under realistiska tidsförhållanden. Sätt en timer och se hur många frågor du hinner med. Fastna inte på några frågor utan hoppa över dem om de är för svåra. Tiden man har på sig varierar från ungefär 20 sekunder per fråga till strax över 2 minuter per fråga, beroende på delprov.
Läs
Att läsa mycket och blandat ger dig en väldigt bra grund för de flesta delarna av provet.
Läs mer – och vetenskapligt
Just vetenskapliga texter är skrivna på ett visst sätt, precis som det akademiska språket. Det har hjälp mig mycket att läsa sådana artiklar och böcker. Texterna från läsförståelsedelarna på tidigare prov går också bra att öva på.
Hitta genvägarna på matten
Många fastnar på matteuppgifterna, på grund av den begränsade tiden så kan det ställa till med problem. Förbered dig genom att lära dig enkla algebraiska räkneregler så har du tidsbesparande genvägar till det rätta svaret.
Ta med käk
Ät gärna något i alla pauser. Att tänka hela tiden tar otroligt mycket energi varför det är väldigt viktigt att äta något för att kunna prestera.
Träna på nätet
På nätet finns övningsmaterial som är bra att förbereda sig med. Förutom gamla prov finns också en väldigt bra hemsida om du vill träna på matten. På Khanacademy.org kan du träna upp de grundläggande delarna med förklarande videos som visar hur du kan öva. Där kan man även få hjälp med att hitta genvägarna som nämndes tidigare.

Intervju från 2016

Senast uppdaterad: 25 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2014-03-05

Höjd gräns för högskoleprov

Regeringen föreslår att gränsen för godkänt högskoleprov höjs till 0,5 poäng. Bakgrunden är att 123 sökande i fjol kom in på lärarutbildningen med 0,1 poäng, vilket i princip kan uppnås utan att ens läsa frågorna. Den nya gränsen för godkänt ska gälla för alla högskoleutbildningar. Men problemen med låga intagningspoäng har främst gällt lärarhögskolorna, skriver Dagens Nyheter.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Han skriver 2,0 av gammal vana

Snart dags för högskoleprov! Inspireras av Olle Nässén som har fått 2,0 inte bara en utan flera gånger. Första gången Olle Nässén, 35, satte sig med högskoleprovet var på gymnasiet. – Målet var att kunna välja vad som helst när jag skulle börja plugga. Då hade jag ögonen på apotekarprogrammet och det krävdes runt 1,9 på högskoleprovet för att komma in.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-09-08

Högskoleprovet – så lyckas du

Öka dina chanser att komma in på din drömutbildning – vi ger dig tipsen för att lyckas på högskoleprovet.

Läs mer