Visa allastudier.se som: Mobil

4-årigt gymnasium för ingenjörer

Teknikprogrammet får ett extra år på två skolor. Enligt Folkpartiet finns stor efterfrågan på gymnasieingenjörer.

Från och med 2011 går det att bli gymnasieingenjör igen i Stockholm. Då inför två gymnasieskolor ett fjärde år på teknikprogrammet.

Meningen är att eleverna ska gå ut med en yrkeskompetens som kan ta dem direkt in i arbetslivet.

– Det finns en väldigt stor efterfrågan hos industri och IT-företag på anställda som är kvalificerade men ändå inte har behövt läsa på högskolan, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (FP).

Det är Bromma gymnasium och Thorildsplans gymnasium som nu ansöker hos Skolverket om att få delta i försöksverksamhet med ett frivilligt fjärde tekniskt år. Ansökan kommer att gälla två klasser med sammanlagt 64 platser.

Som Metro tidigare berättat har intresset för teknik ökat bland Stockholmseleverna. Ansökningarna till gymnasiets teknik- och naturprogram har på fem år ökat med 27 respektive 16 procent.

Anders Göransson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

Tjejer släpps inte in i byggbranschen

Fler och fler tjejer söker sig till gymnasieprogram inom el, bygg och fordon. Men trots viljan att trotsa invanda könsroller har unga kvinnor svårt att slå sig in på arbetsmarknaden. Antalet kvinnliga sökande till de traditionellt manliga yrkesförberedande programmen på gymnasiet har ökat på många fronter. Men flera faktorer bidrar till att mansdominansen i vissa yrken bibehålls.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så stjäl du jobbet av arga snickaren

Anders Öfvergård är snickaren som blev en TV-profil. För AllaStudiers räkning tipsar han om de bästa vägarna till utbildningen – och hur du får hans jobb. Sökfunktion: Hitta din utbildning inom bygg och anläggning Anders har gått den långa vägen till jobbet på TV. Efter teknisk linje på gymnasiet pluggade han till byggingenjör med inriktning mot arkitekt.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Nu är det dags för skolstart

100 000 svenska barn ska nu börja i förskoleklass. Men även för de äldre eleverna väntar flera nya lagar och regler. Här är den svenska skolan 2011. Omkring 100 000 barn börjar i förskoleklass nu i dagarna. En av dem är Vincent Almqvist Persson. Men det är inte bara för honom och alla andra sexåringar som mycket nytt väntar. – Det är väldigt mycket som händer inom grundskolan just nu.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön