5 lifehacks som räddar din studentekonomi

Vi vet hur stressande det är. Vi har varit där. Nudelmiddag, grötlunch och ”lånat” toalettpapper. Vi vill att alla studenter ska ha råd att sätta guldkant på sin tillvaro – oavsett inkomst!

1. Ta cykeln istället
Tåg och buss i all ära men det kostar. Om du väljer cykeln istället för kollektivtrafiken kan du spara 5 - 10% av din inkomst varje månad. På en termin har du sparat ihop till en weekendresa. Dessutom får du massor av gratis motion varje dag och kan spara ytterligare när du skippar gymkortet.

2. Handla inte hungrig
Du måste äta och du måste äta bra. Det är viktigt. Genom att researcha recept innan du handlar och göra en ordentlig plan undviker du dyra spontanköp. Också viktigt att handla när du är mätt och belåten och undvika den värsta hungertimmen precis innan kvällens middag.

3. Sök stipendier
Många skolor, institutioner och privatägda företag har stipendier att söka. Många är ganska okända och har därför ganska få sökande. Ägna lite tid på att leta rätt på dem och gör en riktigt bra ansökan. Det kan vara värt det!

4. Låt kortet stanna hemma på festkvällen
Ju fler öl – desto sämre konsekvenstänk. Det är sen gammalt. För att undvika chocken när du ser igenom kontot på söndag morgon bör du lämna kortet hemma. Ta ut det du kan tänka dig att spendera under kvällen i kontanter. För den riktigt omdömeslösa kan det vara bra att ta bort swish.

5. Utnyttja alla studentrabatter
Det finns mängder av rabatter och erbjudanden för dig som pluggar! Spara in på allt från kurslitteratur och hemelektronik till hårprodukter och träningskläder. Ta för vana att alltid kolla om det finns en schysst rabatt innan du gör ett köp.

Senast uppdaterad: 28 jun 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-22

Åtta tips – så räddar du din studentbudget

Efter julklappsinköp, mellandagsshoppande och nyårsfirande väger plånboken lätt i fickan för många studenter. Men nu är det dags för bot och bättring. Gör en budget, vinterrusta cykeln, hitta en rumskompis. Här är råd för en mer hållbar studentekonomi! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Gör Ditt Val!

Nu är det inte långt kvar till högskole- och universitetsvalet. Kända profiler visar vikten av att studera. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-22

Det här är ni mest intresserade av

AllaStudier har över 6,2 miljoner besök om året, men vad är ni besökare mest intresserade av? Vi har listat de 10 mest populära kategorierna och sökorden under läsåret 2017-2018!

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön