14 nov 2019

5 pluggtips från Allakando - Läxhjälp & högskoleprovet

Vi på Allakando måste erkänna att vi älskar plugg – att få lära oss nya saker och att utvecklas som personer. En viktig nyckel till att hitta studieglädjen är att kunna de smartaste trixen, så att du lär dig mycket på kort tid. Här kommer vi gå igenom några av de tips som vi tycker gör skolan både roligare och enklare.

Vilka är vi på Allakando, förutom glada pluggisar? Vi är ett av de snabbast växande företagen som erbjuder läxhjälp i hela Sverige för alla åldrar och i alla ämnen. Hos oss kan du även hitta unika verktyg online inför högskoleprovet och nationella proven i matematik 1,2 och 3 på gymnasiet. Vårt mål är att få din skoltid kännas både lättare – och roligare. Läs mer om hur du når dina mål i skolan och om vår läxhjälp här.

Här är våra 5  bästa tips som du kan använda hemma - eller med din privatlärare!

1. Flashcards
Det finns en rad olika verktyg med Flashcards, exempelvis Quizlet, där du kan öva in glosor och mycket mer. Detta är ett effektivt sätt att förhöra dig själv – och det bästa av allt: Du kan låta vänner använda dina kortlekar, och ni kan använda deras.

2. Använd ditt bildminne
Visste du att ditt bildminne är ett av de mest effektiva minnena människan har? Det underbara är att du kan använda detta i dina studier. När du tycker att det är knepigt att komma ihåg ett särskilt ord eller en händelse – koppla det till en bild. När du tänker på bilder kommer du också ihåg ordet eller händelsen du kopplat till den. Vi provar: Fantisera att du har en riktigt stor hamburgare i munnen. Du får nästan in den, men bara nästan. Blunda och tänk på bilden i någon sekund. Koppla sedan ihop faktan att Hamburg är tysklands näst största stad. Hamburgaren, som du nästan får in, är Tysklands näst största stad.

Detta var såklart ett förenklat och något löjligt exempel - men ack så effektivt.

3. Träna, byt miljö och byt teknik
Följande är tre korta tips som du garanterat hört förut. Men de är effektiva och ska inte underskattas:

  1. Det första är att du måste ta hand om dig själv och träna. Det kan kännas jobbigt och något du inte har tid med, men det hjälper dig att fokusera och du får lättare att minnas – vilket sparar pluggtid för dig.
  2. Det andra är att du ska byta miljö regelbundet. Sitter du hemma kan du börja med att sitta på ditt rum. Efter någon timme byter du till ett arbetsrum/vardagsrum och sen kan du gå tillbaka till ditt rum. Du kommer ha lättare att bibehålla fokus.
  3. Prova att byta inlärningsteknik med jämna mellanrum. Variera mellan att läsa, diskutera, skriva och lyssna. Det sätter sig lättare då och svåra saker blir enklare att förstå. Det blir också roligare när plugget  mindre enformigt.

4. Sprid ut tillfällena då du studerar
Att producera något – att skruva ihop IKEA-möbler – går utmärkt att göra under ett och samma tillfälle. Du kan sitta flera timmar i sträck och inte återkomma förrän några veckor senare. Att studera fungerar inte så, för du ska inte bara utföra något – du ska minnas det också. Om du ska börja spela piano, kommer du lära dig mycket bättre om du sitter en halvtimme om dagen än om du sitter en gång i veckan – även om du spenderar lika många timmar totalt sett. Sprider du ut studierna, sätter det sig bättre.

5. Våga prova något nytt
Glöm inte att alla studerar på olika sätt och även om något fungerar för din vän, behöver det inte fungera för dig. Våga prova något nytt – du kommer studera i många år och har goda chanser att bli riktigt duktig på att plugga. Om du hittar någon ny metod du gillar, kommer allt kännas lättare och du kommer att nå bättre resultat.

Stort lycka till!
/Gänget på Allakando

Senast uppdaterad: 14 nov 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-11

Jobba dig jorden runt – på lyxbåt

Se världen kombinerat med jobb på lyxbåtar, det låter som en drömtillvaro. Nu finns en utbildning i Sverige som förbereder dig och ger dig de rätta kontakterna. Malin Linder hade jobbat fem år på lyxyachter i Monaco och saknade en utbildning i Sverige för att lära sig hur den här, ganska speciella branschen fungerar. – Jag hade många bekanta som kom till mig och frågade om jag kunde hjälpa dem att ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-08-15

Mindful eating – bli medveten i ditt ätande

Vet du varför du väljer att äta? En kurs i Mindful eating tränar dig i att bli medveten om vad, hur och framförallt varför du äter och riktar sig till dig som vill ta kontroll över ditt ätande. Vi tittar närmare på den enda lärarledda kursen som finns i Sverige. Elin Borg driver den enda kursen med fysiska träffar som finns i Sverige i mindful eating.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Skriv erotiska texter och lägg in surkål

Lär dig att skriva erotiska texter utan klyschor och pinsamheter, eller hoppa på en kvällskurs i "gör-det-själv"-anda och lär dig att lägga in surkål. Ett säkert tecken på att hösten står för dörren är dunsen på hallmattan när studieförbundens kurskataloger dimper ner. Utbudet av studiecirklar lockar med en höst i förkovrans och folkbildningens tecken och i år finns flera nyheter.
Läs mer