Hjälp oss att utse Sveriges bästa studentstad 2024 genom att göra en kort undersökning (1 min) 🎓

06 dec 2021

8 fördelar med att plugga utomlands

Större förståelse för andra kulturer, bredare kontaktnät och starkare språkkunskaper är några anledningar till varför så många svenska studenter väljer att plugga utomlands. I den här artikeln listar vi 8 fördelar med att plugga utomlands!

1. Du kommer att lära dig ett annat språk

Ju längre tid du spenderar i ett annat land, desto bättre blir du på det lokala språket. Oavsett om du har siktet inställt på läkarstudier i Polen, språkstudier i Spanien eller en utbytestermin i USA kommer dina språkkunskaper att förbättras. Att kunna kommunicera obehindrat på två språk kommer alltid att vara en fördel.

2. Lägre risk för arbetslöshet

Att plugga utomlands innebär att du får en större inblick i både ett nytt språk och en ny kultur. Det ger dig en fördel oavsett vilken bransch du kommer att vara verksam i. Enligt en studie gjord av EU-kommissionen har de som pluggat utomlands 50 procents lägre risk att hamna i långtidsarbetslöshet, jämfört med de som inte pluggat utomlands.


Är du intresserad av att plugga utomlands?

Här hittar du alla utbildningar som finns utomlands!


3. Du lär dig en ny kultur

Precis som med språket kommer du att lära dig mer om landets kultur ju längre tid du spenderar i det. Att du befinner dig i en annan kultur märks förutom på nya högtider (eller andra sätt att fira de du redan känner till) också på bland annat arbetslivets klimat.

4. Lägg grunden för en internationell karriär

Att söka praktik, volontärarbete eller arbete i ett annat land är lättare om du faktiskt är på plats. Ha som mål att få ut så mycket som möjligt av din tid utomlands. Se om skolan du pluggar på har samarbeten med lokala arbetsgivare eller erbjuder praktik över loven.

5. Du får vänner från andra länder

Du väljer såklart själv vem du vill umgås med när du pluggar utomlands. Men om du hänger med studenter som kommer från det land du befinner dig i breddar du ditt kontaktnät och skapar en vänskapskrets i ett annat land. Du får då större användning för dina nya språkkunskaper och en större inblick i landets kultur.

6. Ett större utbud av program och ämnen

Det kanske säger sig självt, men om du breddar dina utbildningsalternativ till skolor utanför Sveriges gränser har du fler utbildningar att välja på. Många gånger finns andra varianter och inriktningar av det ämne du är intresserad av på skolor utomlands.

7. Ditt CV sticker ut

Jämfört med våra nordiska grannländer är det inte lika hög andel studenter som åker på utbytesstudier här i Sverige. Därför är det inte helt självklart för arbetsgivare att hitta nyexaminerade personer med utlandsstudier på sitt CV här.

8. Det är galet roligt!

Att plugga utomlands innebär verkligen att skapa minnen för livet. Du kommer att träffa människor du annars aldrig hade haft privilegiet att träffa och se platser du aldrig annars sett. Ta chansen!

Kom igång med dina utlandsstudier idag

Vet du inte var du ska börja? Vi har samlat våra bästa tips på hur du kommer igång med dina utlandsstudier i den här artikeln.

Hitta din utbildning utomlands - kurser och utbildningar utomlands.

Tips! Har du redan pluggat klart, men är ändå intresserad av att kunna resa och försörja dig på samma gång? Spana in Svenska Nomaders podcast med inspiration och tips för dig som vill ha hela världen som kontor. 

Senast uppdaterad: 06 dec 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-02-01

Studera i USA

Vad roligt att du vill plugga i USA! Du har en spännande och lärorik tid framför dig. Det här är en guide för dig med allt du behöver veta om ansökan, betyg, visum och mycket me

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-29

Gå en kurs på Harvard från soffan

Drömmer du om att studera på toppuniversitet i USA, Japan eller Sydafrika? Det är fullt möjligt att piffa upp CV:t med kurser från hela världen, samtidigt som du är bland höstlöven på hemmaplan. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-08-23

Högskolan i 10 steg

Tentor, studielån och nollning. Det kan kännas både spännande och lite läskigt med allt nytt som väntar. Här får du en snabbgenomgång av bra saker att ha koll på! 

Läs mer