Visa allastudier.se som: Mobil

80 000 studenter slåss om 12 000 hem

För Stockholms omkring 80 000 studenter är bostadsläget akut. Metro ställer stadsbyggnadsråd Regina Kevius mot väggen. Andra studentstäder erbjuder sina studenter bostadsgaranti.

Stockholm växer explosionsartat. Bara under förra året ökade länet med nästan 40 000 personer. Och läget för stadens omkring 80 000 studenter är akut. Cirka 12 000 studentlägenheter finns att tillgå – förra året färdigställdes 63 bostäder och i år planeras endast 198 nybyggen. Det visar Stockholms studentkårers centralorganisations, SSCO, senaste rapport. 

Lina Glans, ordförande för SSCO, menar att bostadsbristen riskerar att drabba hela Stockholms utveckling och tillväxt.

– En av tre studenter funderar på att flytta under själva studietiden på grund av situationen på bostadsmarknaden – alarmerande siffror. Man måste komma i gång med byggandet, det är alldeles för få lägenheter som byggs och det är inte acceptabelt att vänta tre och ett halvt år på att få en studentbostad, säger hon. 

Stadsbyggnadsborgarråd Regina Kevius (M) svarar på tre frågor om bostadsbristen för studenter.

1. Du lovade i DN i höstas att 4 400 nya studentbostäder ska stå klara 2015. Står du fast vid det löftet? Hur många är klara i år?

– Vi står fast vid löftet och hoppas så klart på fler. I nuläget kan vi säga att 201 studentbostäder i bland annat Hässelby och Midsommarkransen kommer att vara färdiga i år.

2. Tycker du att det är tillräckligt?

– Det är inte acceptabelt som det ser ut i dag – jag är medveten om det.

3. Vad vill du säga till alla studenter som flyttar till Stockholm och inte har någonstans att bo i dag?

– Vi politiker har ett stort ansvar att fatta beslut och se om de kommunala fastigheter vi har kan göras om till studentbostäder. Vi fattar massa beslut om studenthem och jag önskar att vi tog ännu fler beslut, men då måste vi ha aktörer som vill bygga.

Studentbostäder i Sätra, Gävle.Gävle kommun

...och här garanteras du studentbostad

Gävle är en av fyra studentorter som kan erbjuda studentbostad inom den första månaden på terminen. De andra orterna är Härnösand, Karlshamn och Trollhättan.

Gävle kommun är en av få kommuner som kan garantera sina nya studenter boende senast två veckor efter kursstart.

– Ja, vi känner oss ganska nöjda över att vi lyckades fixa studentbostad till alla den här terminen också. Bostadsmarknaden är tuff just nu, antalet studenter ökar men de "vanliga" lägenheter som vi har kunnat skjuta till vid brist finns inte längre i samma utsträckning , säger Pia Karlsson, förvaltare av studentbostäder på Gavlegårdarna i Gävle.

De bostäder som erbjuds är rum i delade lägenheter, små egna lägenheter med eget kök eller korridorboende. Och det enda kravet är att du ska läsa minst på halvtid.

– Du måste plugga minst 15 högskolepoäng per termin och sedan måste du söka 2 veckor innan kursstart för att vara garanterad bostad 2 veckor efter kursstart, säger Pia.

Mer om studentbostäder

Nu är det dags att ordna studentbostad

Sex tips: Så hittar du studentbostad

Tina Harr/Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 15 jun 2015

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön