Visa allastudier.se som: Mobil

800 varnade eller avstängda för fusk

Drygt 800 studenter blev avstängda eller varnade under 2012, ungefär samma antal som året innan. Plagiering är fortfarande den vanligaste orsaken till fusk.

Antalet studenter som blivit föremål för en disciplinär åtgärd har ökat stadigt de senaste åren. Mellan åren 2009 och 2010 skedde en dramatisk ökning på nästan 50 procent. Universitetskanslersämbetets genomgång av lärosätenas disciplinärenden under 2012 visar dock att ökningen har stannat av. 801 studenter blev varnade eller avstängda jämfört med 790 året innan. Den vanligaste påföljden är att studenten blir avstängd. Av de 801 studenterna blev 621 avstängda och 180 fick en varning.

Plagiering är fortfarande i särklass den vanligaste orsaken till att studenter varnas eller stängs av. Under 2012 gjorde 460 studenter sig skyldiga till plagiering, men det är en minskning med 11 procent jämfört med 2011.

Antalet ”fuskärenden” varierar mellan universiteten och högskolorna. Sex högskolor hade inte stängt av eller varnat någon student alls under 2012: Dans- och cirkushögskolan, Stockholms dramatiska högskola, Konstfack, Kungl. Konsthögskolan, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och Operahögskolan. Alla dessa är konstnärliga högskolor med relativt få studenter.

– Många universitet och högskolor jobbat aktivt för att motverka fusk. Det behöver alltså inte betyda att det ”fuskas” mer på ett lärosäte som har många disciplinärenden. Snarare kan det handla om att de har effektiva metoder för att upptäcka fusk, säger Pontus Kyrk, verksjurist på Universitetskanslersämbetet.

AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 28 okt 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-10-16

Utbildningar som säkrast leder till jobb

Arbetsförmedlingens senaste prognos i veckan visar att fler och fler får jobb och att arbetslösheten minskar den närmaste tiden. För att vara säker på att få jobb, kolla in listan på vilka utbildningar som säkrast leder till jobb. Heta yrken som leder till jobb Det behövs både högskoleingenjörer och civilingenjörer med lite längre utbildning. Populärast är ingenjörer inom bygg- och anläggning, elk ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-06-25

Vila ut – och bli redo för hösten

Sommarlovet är här och för många högskolestudenter betyder det välförtjänt avkoppling. Men hur gör man för att vara pigg och redo för studier när terminen drar igång igen? Studenten Gustav Jansson och utbildningskonsulenten Mats Eneroth ger sina tips. Gustav Jansson, 23 år, från Nacka utanför Stockholm, har pluggat på universitetet i tre och ett halvt år.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-17

Naturälskare – här hittar du karriären

Betyder sommaren att du klättrar i träd, planterar buskar och ständigt har jord under naglarna? Det finns perfekta utbildningar för dig. Och arbetsmarknaden ser ljus ut. Gillar du att jobba med växter och jord kan du få jobba både högt och lågt – bokstavligt talat. Utbilda dig till trädgårdsmästare och gräv gropar, bli arborist och klättra i träd eller jobba med helheten som landskapsarkitekt.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön