15 okt 2021

Humanistiska programmet

Tycker du att det är intressant med människans historia och utveckling så kommer du ha mycket glädje av humanistiska programmet.

humanistiska programmet läser man språk, litteratur, filosofi och historia för att förstå hur dessa ting påverkas av människans utveckling. Verkar detta något för dig så finns två olika inriktningar som du kan välja mellan: 

  • Kultur
    Hur skapar människan kultur och hur påverkar kultur människan? Genom studier i kultur, litteratur, filosofi och psykologi får du svar på dessa frågor.
  • Språk
    Planerar du en framtid utomlands kan det vara bra att bemästra olika språk, vilket du får chansen att lära dig om du väljer denna inriktning.

Yrken du kan plugga vidare till:


Advokat

Medellön: 43 100 kr

Som advokat företräder du allt från privatpersoner till företag vid domstolsförhandlingar. Din uppgift är att tolka lagen och se till att saker går rätt till vid olika rättsprocesser.


Arkeolog

Medellön: 33 200 kr

Arkeologens jobb går ut på att säkra fynd från forntiden och ta hand om dessa på rätt sätt. Något för dig som både är praktisk och historiskt intresserad.


Bibliotekarie

Medellön: 27 300 kr

Det är inte bara böcker bibliotekarien sysslar med, utan också att utbilda andra i smarta sätt att hitta information, till exempel i databaser eller arkiv.


Tolk

Medellön: 33 200 kr

Är du duktig på språk och gillar att hjälpa andra, passar du säkert som tolk. Då hjälper du bland annat till med översättning åt folk som annars inte kan göra sig förstådda.


Viktor läser humanistiska programmet

Viktor Dahlén är 18 år och läser humanistiska programmet på Sundstagymnasiet i Karlstad. Han älskar språk och drömjobbet är ekonom.

Varför valde du att läsa humanistiska programmet?

– Därför att jag ville lära mig mer om hur människor kommunicerar mellan, och fungerar ihop med varandra.  

Vad är det bästa med din utbildning?

Det bästa är att vi får läsa många språk. Sedan är det också en bred utbildning som öppnar många dörrar efter studenten.

Vilka egenskaper ska jag ha om jag ska läsa humanistiska programmet?

– Man ska tycka om och vara engagerad i språk och kultur. Man behöver inte vara bra på det innan man börjar utbildningen, men åtminstone ha ett intresse för att lära sig det under tiden.

Så säger läraren

Elisabeth Bergfeldt är lärare på humanistiska programmet, Sundstagymnasiet i Karlstad.

Vilka är styrkorna i humanistiska programmet?

– Som elev får du en bred behörighet till vidare studier och en allmänbildande utbildning. Vi har många kurser som tar upp många olika kulturuttryck och det fokuseras framför allt på språk, som är så viktigt i en allt mer globaliserad värld.   

Nämn tre egenskaper som du tycker man bör ha för att ha ut maximalt av utbildningen.

 – Man ska ha en reflekterande och analyserande attityd, vara bra på att kommunicera samt ha ett intresse för språk, människor och kulturer.  

Senast uppdaterad: 15 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Miljarder till lärare och lärlingar

En storsatsning inom gymnasiet och vuxenhögskolan ska öka lärares kompetens och skapa tusentals nya lärlingsplatser. Regeringen vill inrätta 30 000 lärlingsplatser i gymnasieskolan och 5 900 inom vuxenutbildningen. Satsningen kommer att kosta 1,36 miljarder kronor mellan år 2011 och 2014. En annan storsatsning föreslås för att stärka lärares kompetens.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

School is cool för IB-elever

De pluggar på Sveriges främsta IB-program och tycker att ”School is cool”. Studienördar enligt vissa, smarta karriärister enligt andra. Framförallt har de fattat grejen med att leva i en global värld. – Den typiska IB-eleven är ambitiös och intresserad av internationella frågor, säger Martin Roth, IB-koordinator på Malmö Borgarskola. Skolan är Sveriges bäst presterande IB-skola och utländska uni ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

Gymnasievalet – så går det till

Gymnasievalet närmar sig. Här är en kort guide över vad som ska göras när. Börja söka I slutet av januari eller början av februari får alla nior ett lösenord till intagningssajten www.gyantagningen.se hem i brevlådan. När du fått det gör du ditt val online. Sista ansökningsdagen Sista ansökningsdagen varierar beroende på vilken kommun du bor i. Kolla noga vad som gäller just dig.
Läs mer