Visa allastudier.se som: Mobil

Aldrig för sent för Komvux

Plugga engelska på distans eller läs till undersköterska på heltid. Möjligheterna är många för den som vill studera på Komvux. Åldern spelar ingen roll – du är aldrig för gammal för Komvux.

Sökfunktion:

Hitta din Komvuxutbildning

I sommar är Patricia Nascimento, 35, färdig undersköterska. Och hon börjar jobba på en gång, som vårdbiträde på ett äldreboende i Malmö.

– Jag har redan fått schemat, säger hon.

De var just de goda möjligheterna till arbete som fick henne att sätta sig i skolbänken igen. I hemlandet Brasilien jobbade hon i butik, men i Sverige har det varit svårt att ta sig in i branschen.

Som undersköterskestudent känner hon sig mer eftertraktad på arbetsmarknaden:

– Jag fick jobb redan efter första praktiken. Och jag känner att yrket passar mig. Jag tycker om människor, säger hon.

Åldersspannet i klassen på Rönnens Komvux i Malmö är 20 till 50 plus, och många har redan blivit erbjudna jobb.

Likt många andra Komvux erbjuder skolan distansutbildning, vilket är populärt bland dem som vill arbeta parallellt med sina studier.

Patricia Nascimento trivs med sin utbildning, men det har ändå inte varit helt lätt att återuppta studierna i vuxen ålder.

– Man börjar om från början och det är jobbigt. Samtidigt är det väldigt intressant och jag har utvecklats jättemycket.

Utbildningen är 15 månader lång, vilket är lagom tycker Patricia Nascimento.

– Jag är 35 år och vill hitta ett jobb. Det här räcker för mig, säger hon.

Om Komvux

Vem kan plugga på Komvux?
Den som fyllt 20 år och…
…har ofullständig gymnasieutbildning.
…behöver komplettera en gymnasieutbildning för att få behörighet till högskolan.
…behöver byta yrkesbana.
Även den som har en gymnasieutbildning kan söka, men de som helt saknar utbildning prioriteras.

Vad kan du studera?
På Komvux kan du både läsa enstaka kurser och hela utbildningar. Du kan utbilda dig till frisör, turistinformatör eller VVS-montör. Du kan läsa kärnämnen som svenska, engelska och samhällskunskap. I kursutbudet finns även specialämnen som grafisk kommunikation, rättskunskap och programmering.

Hur går det till?
Studierna är mer koncentrerade och antal undervisningstimmar färre än gymnasiet. Du får ta mer ansvar, men får samtidigt större frihet att lägga upp studierna som du själv vill. Du kan läsa på distans eller ha lektioner i klassrum, studera på hel- eller halvfart, på dagen eller på kvällen.

Läs mer:

Fixa en andra chans till drömjobbet

Plugga när och hur du vill

Komvux rätade ut vägen

Studiefakta: Så funkar Komvux

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

De sadlade om med yrkesvux

Satsningen på yrkesvux har varit en succé, enligt Skolverket. Många vuxna elever får jobb och därmed bättre självförtroende tack vare satsningen på yrkesutbildning. Jimmy Eriksson och Johan Hult läser båda till elektriker på en yrkesvuxutbildning i Stockholm. Båda studiekompisarna ville sadla om från tidigare jobb och elektrikeryrket lockade tack vare att det är ett varierande och fysiskt arb ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Alla ska få rätt till komvuxutbildning

Regeringen vill stärka rätten till vuxenutbildningen genom att ge alla rätt att läsa in grundläggande och särskild behörighet till högskolan. Regeringen anser att individens möjligheter att gå vidare till högre studier behöver öka. Därför aviserar regeringen i kommande budgetproposition att rätten till kommunal vuxenutbildning ska stärkas. Alla ska ha rätt att läsa in grundläggande och särskild be ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Trots en miljard – Yrkesvux illa ute

Nästan var femte kommun brister i uppföljningen av den yrkesinriktade gymnasiala vuxenutbildningen, yrkesvux. Bristerna kan göra att kommunerna förlorar det statsbidrag de får för utbildningarna, enligt Skolverket. – Eftersom det här är en riktad satsning så är det viktigt att vi kan följa upp och se exakt vilka kommunerna vänder sig till, vilka målgrupper de försöker nå, säger Eva Nordlund ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön