Visa allastudier.se som: Mobil

Alla ska få rätt till komvuxutbildning

Regeringen vill stärka rätten till vuxenutbildningen genom att ge alla rätt att läsa in grundläggande och särskild behörighet till högskolan.

Regeringen anser att individens möjligheter att gå vidare till högre studier behöver öka. Därför aviserar regeringen i kommande budgetproposition att rätten till kommunal vuxenutbildning ska stärkas. Alla ska ha rätt att läsa in grundläggande och särskild behörighet till högskolan.

- Vi tar bort återvändsgränder när vi ger alla rätt att läsa in högskolebehörighet. Vi ger också nya möjligheter till de som väljer en ny yrkesbana, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Vissa kommuner erbjuder redan i dag möjligheten att läsa in högskolebehörighet till alla som till exempel hoppat av gymnasiet av olika skäl, men de har ingen skyldighet att göra det.

Enligt utbildningsminister Jan Björklund kommer kommunerna att få höjda statsbidrag för att genomföra reformen. Regeringen förhandlar med Sveriges Kommuner och Landsting om frågan och presenterar därefter lagförslag som kan börja gälla från januari 2017.

Mer om komvux

Så funkar Komvux

Höj betygen genom prövning

Vägledningscentrum svarar på frågorna

Sök Komvuxutbildning

Sök komvuxutbildning i AllaStudiers sökfunkion

TT

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

Lärling på komvux – så funkar det

Vill du ha jobb, men är inte så sugen på att plugga? Som lärling på komvux kan du jobba dig till en examen!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

De sadlade om med yrkesvux

Satsningen på yrkesvux har varit en succé, enligt Skolverket. Många vuxna elever får jobb och därmed bättre självförtroende tack vare satsningen på yrkesutbildning. Jimmy Eriksson och Johan Hult läser båda till elektriker på en yrkesvuxutbildning i Stockholm. Båda studiekompisarna ville sadla om från tidigare jobb och elektrikeryrket lockade tack vare att det är ett varierande och fysiskt arb ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-28

10 frågor och svar om Komvux

Går det att höja sina redan godkända betyg? Kostar det något? Hur många poäng kan jag läsa samtidigt? Här är svaren på dina vanligaste frågor om Komvux!

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön