Visa allastudier.se som: Mobil

Alla ska få rätt till komvuxutbildning

Regeringen vill stärka rätten till vuxenutbildningen genom att ge alla rätt att läsa in grundläggande och särskild behörighet till högskolan.

Regeringen anser att individens möjligheter att gå vidare till högre studier behöver öka. Därför aviserar regeringen i kommande budgetproposition att rätten till kommunal vuxenutbildning ska stärkas. Alla ska ha rätt att läsa in grundläggande och särskild behörighet till högskolan.

- Vi tar bort återvändsgränder när vi ger alla rätt att läsa in högskolebehörighet. Vi ger också nya möjligheter till de som väljer en ny yrkesbana, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Vissa kommuner erbjuder redan i dag möjligheten att läsa in högskolebehörighet till alla som till exempel hoppat av gymnasiet av olika skäl, men de har ingen skyldighet att göra det.

Enligt utbildningsminister Jan Björklund kommer kommunerna att få höjda statsbidrag för att genomföra reformen. Regeringen förhandlar med Sveriges Kommuner och Landsting om frågan och presenterar därefter lagförslag som kan börja gälla från januari 2017.

Mer om komvux

Så funkar Komvux

Höj betygen genom prövning

Vägledningscentrum svarar på frågorna

Sök Komvuxutbildning

Sök komvuxutbildning i AllaStudiers sökfunkion

TT
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-19

Så pluggar du dig till Youtube-toppen

Här hittar du årets mest visade klipp på Youtube. Dessutom: Utbildningar inom musik, fordon och mycket mer.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Pluggade och fick ett nytt liv

För kommunen var det en lönsam investering. För Alina Narmontiene innebar det ett nytt liv. Nu vill Almega, att den så kallade Nacka-modellen ska införas i hela landet. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Solongo bytte karriär med Komvux

Har du tänkt tanken att säga upp dig och byta jobb någon gång? Solongo Luvsantseren tänkte inte bara – hon gjorde det också. Vägen via Lernias lärlingsutbildning ledde till ett nytt jobb.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön