Visa allastudier.se som: Mobil
Studenter

Allt fler 19-åringar på högskolan

Under läsåret 09/10 har 15 000 fler studenter sökt sig till svenska högskolor och universitet. Det är 50 procent mer än för 10 år sedan.

Läsåret 2009/10 fick universiteten och högskolorna nästan 110 000 nya studenter, vilket är nytt rekord. Direktövergången från gymnasiet var mycket stor - 5 000 fler 19-åringar valde högskolestudier än läsåret innan. Det visar ny statistik från Högskoleverket.

Antalet nybörjare i högskolan, det vill säga de som aldrig tidigare studerat i svensk högskola, har ökat under tre läsår i rad. Läsåret 2009/10 började 109 000 personer att studera, en ökning med 15 000 jämfört med läsåret innan. Det är 50 procent fler än för tio år sedan. En trolig orsak till rusningen till högskolan är den tuffa arbetsmarknaden under 2009.

Dessutom var antalet 19-åringar i befolkningen större än någonsin, 134 000. Nästan 20 000 av dessa valde att studera på högskolan - en ökning med över 30 procent jämfört med föregående läsår. För första gången på tio år är det de svenska nybörjarna, och inte de utländska, som ökar mest.

Stockholms universitet hade den största ökningen - nästan 1 500 fler nybörjare som inte tidigare studerat i den svenska högskolan. Därefter följer Uppsala universitet, Mittuniversitetet, Göteborgs universitet och Linnéuniversitetet.

TT
Senast uppdaterad: 03 nov 2011

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Lättare att få plats på högskolan

Den här hösten har färre nya studenter börjat på universiteten och högskolorna. Störst var minskningen bland nybörjare på civilekonomprogrammen och socionomprogrammen, rapporterar Högskoleverket (HSV). De senaste åren har fler och fler sökt sig till högskolan. Förra läsåret slogs rekord i antal studenter, men nu i höst vände trenden. Cirka 78 000 nya studenter började studera vilket är en ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Modedesigner – inspireras av världen

Glamour, resor och vackra människor är en del av yrket. Men också press att vara kreativ och tuff konkurrens. Att jobba som modedesigner kräver sin man – eller kvinna. Pia Mouwitz är utbildningsledare på Textilhögskolan i Borås och har mångårig erfarenhet från branschen. – Det här är ett yrke där det är ett högt tempo och händer mycket. Varje säsong är ny och det är stor variation.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-11

Gratishjälp med juridiken

Målet: Att fler juriststudenter ska få praktisera sina kunskaper och att tillgängliggöra juridiken för allmänheten. Det var drivkraften när den ideella föreningen Juristresursen skapades tidigare i år. På Juristresursen.se kan du ställa juridiska frågor och få hjälp – helt gratis. – Vi kände att det fanns små möjligheter för juriststudenter i Uppsala att praktisera sina juridikkunskaper.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön