Visa allastudier.se som: Mobil

Bästa tipsen: Så pluggar du effektivt

Norah pluggar bioteknik samtidigt som hon driver företag. Förra året utsågs hon till en av landets 100 främsta supertalanger. Här ger hon sina bästa tips.

Förra året blev Norah Sakal, 22, utsedd till nummer 91 på Veckans Affärers lista över årets 100 ”Supertalanger”. I motiveringen nämndes att Norah, vid sidan av studierna till civilingenjör med inriktning mot bioteknik vid KTH, jobbade på tre företag och hade två volontäruppdrag.

– Det var fantastiskt hedrande att få den utmärkelsen, säger Norah.

I dag skriver hon sin kandidatuppsats. Samtidigt driver hon sitt eget företag, Accensi, som förmedlar examensarbeten mellan företag och studenter. Norah säger att hon har funderat en hel del på varför det gått så bra för henne.

– Jag vill ha personlig utveckling. Jag vill utvecklas, även inom ämnen där jag kanske inte är så bra till en början.

Norahs bästa tips

Planering. Det är A och O. Ligg i fas, förbered dig och läs inför en föreläsning. Upprepa så många gånger som möjligt. Med bra planering är det möjligt.

Överblick. Försök få en övergripande bild, därefter kan du gå in på detaljer. Då fattar du bättre vad du ska gå in och bli bättre på.

Lär dig plugga snabbt. Jag använder ReadRunner, det funkar bra. Jag laddade ner det när jag behövde läsa 1 500 sidor på en vecka. Det gick jättebra.

Prioritera. Detta gäller särskilt om du är försenad och kanske måste välja vilken tenta du ska ta. Specialisera dig på något så att du kan det bra, plugga inte bara lite på allt. Håll en mental ranglista med vad som är viktigast.

Utbildningar som hjälper dig prestera:

Läs mer:

Plugga in böcker på rekordtid

Höj betyget – skaffa en studiecoach

Böcker gör pluggandet smärtfritt

Lyckas på högskolan – trots dyslexi

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 17 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2013-09-02

Uppsatsen kan ge karriären en skjuts

Uppsatsskrivande på högskolan är ett strategiskt bra tillfälle att få in en fot där man vill och skaffa sig spetskompetens. Men vilka är framgångsfaktorerna? Följ ditt intresse och var inte rädd att skriva själv, råder Jennie Ryding, som vann årets uppsatsstipendium från Unionen. Jennie Ryding, 28 valde kandidatuppsatsämne utifrån intresse och att hon själv planerade att i framtiden börja forska.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-09-13

Boosta din kreativitet

Kreativitet hyllas i samhället. Arbetsplatser uppmanas att skapa ett kreativt klimat för att uppmuntra nya idéer och i skolan är numera entreprenörskap en del av läroplanen. Men vad kan man själv göra  för att bli mera kreativ? Vi frågade kreativitetsexperten om råd. Nicolas Jacquemot är etnolog, författare och bokaktuell med ”Kreativitetskoden”. Där avslöjar han hemligheterna bakom kreativitet oc ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

”Ååånej! Min tenta gick åt skogen”

Ja, bryt gärna ihop, men kom sedan upp på benen igen efter tentan. Här är de bästa tipsen för komma upp på banan igen. – Vad du än gör, sitt inte apatisk och gräm dig över din missade tenta i flera dagar. Då blir livet surt både för dig och för din omgivning, säger Susanne Pettersson, som i höst utkommer med boken ”Bryt ihop och kom igen”. Hon är idrottspsykologisk rådgivare för Riksidrottsförb ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön