Visa allastudier.se som: Mobil

Bäst i Sverige på företagande

Entreprenörskap blir viktigare i den nya gymnasieskolan. Malmö Borgarskola är bäst i Sverige på ung företagsamhet. Där omvandlar eleverna vardagsproblem till affärsidéer.

Mobilladdare som drivs av din cykel och miljövänliga tuggummin i förpackning med extraficka för tuggade tuggummin. Det är några av de affärsidéer som eleverna på Malmö Borgarskola kläckt under året. Skolan är enligt Ung Företagsamhet bäst i Sverige på att få fram entreprenörsandan hos eleverna, nyligen vann de SM som ”Bästa UF-skola”.

– Vi marknadsför oss som ”Sveriges antagligen mest miljövänliga tuggummileverantör”, säger Emelie Nortén, 19 år och VD i företaget SmileGum UF.

Affärsidén  är att importera helt naturliga tuggummin utan kemikalier från Finland och förpacka dem på ett nytt, smartare sätt.  Förpackningen har en extraficka där man kan lägga tuggade tuggummin.

– Det är jag som tuggar tuggummi hela tiden på lektionen och jag saknade någonstans att göra av mina tuggade tuggummin. Vår förpackning kan man ha nytta av på lektionen, på bussen, på bion, säger Amanda Lundahl, 18 år och  säljansvarig i företaget.

Tillsammans med  Benjamin Maxhari, 18 år och Aleksandar Milosavljevic 19 år driver de UF-företaget precis som ett vanligt företag, med coachning av lärare en och en halv timme i veckan.

Susann Rasmusson är UF-samordnare på skolan och tror att utmärkelsen som bästa UF-skola beror främst på engagemang.

– Vi har en skolledning som satsar och många diplomerade UF-lärare som brinner för det de gör, säger Susann.

Medlemmarna i SmileGum UF är alla rörande överens om att det här är ett kul sätt att lära sig.

– Alla ämnen man har läst i skolan kopplas ihop på ett bra sätt. När vi skulle göra årsredovisningen fick man gå tillbaka och titta på hur det var man bokförde nu igen, säger Aleksandar.


Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet är en ideell förening som samverkar med skolan för att få unga människor mer företagsamma och för att få fler företag i Sverige. Genom tre olika utbildningskoncept får unga utveckla kreativitet, företagsamhet och entreprenörskap.

Undersökningar visar att 24 procent av dem som drivit UF-företag, tio år senare har företagarerfarenhet. I snitt anställer de fyra personer vilket gör att dessa elever har bidragit till minst 180 000 nya arbetstillfällen.

Källa: Ung Företagsamhet

Tre tips för att locka fram entreprenören i dig

Tänk på att du inte måste uppfinna något helt nytt
Du kan vidareutveckla något som redan finns. Det kan handla om att t ex förpacka på ett nytt sätt.

Tänk: Allt går!
Våga se möjligheter, våga utmana.

Hitta behov
Utgå från dig själv och fundera på vad du själv saknar i din vardag. Då finns det säkert fler som saknar det.

Mer om företagande i skolan

Olof pluggar och driver fyra företag

Unga företagare - redan i skolan

Unga företagare på filmfestivalen i Cannes

Kreativitet - ditt mentala guld

Så tänker du kreativt

Skydda din idé - den kan vara en guldgruva

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-20

Industritekniska programmet

Vill du jobba inom industri krävs det idag att du kan hantera den allra senaste tekniken, som datorer eller avancerade system. Samtidigt ska du vara en skicklig hantverkare, och det blir du om du läser industriteknik. Kurserna sträcker sig från utrustning till återvinning och du kan efteråt jobba med allt från svetsning till teknisk säljare. Fyra inriktningar finns: Driftsäkerhet och underhållHur ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Sveriges jobbigaste evenemang

Går det att tävla i vård och omsorg, måleri och telekommunikation? På Yrkes-SM 30 maj till 1 juni kan man bevittna att det är möjligt. Madicken Blomqvist förbereder sig för tävlingen genom att räkna formler, programmera maskinen och mäta in instrument. – Det gäller att kunna tänka stort och strategiskt, det är många faktorer som påverkar och körordningen för verktygen är viktig, det gäller att skr ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Andreas Carlsson startar musikskola

Andreas Carlsson tar ännu ett steg i sin karriär och startar Academy of Music and Business i småländska Tingsryd. Låtskrivaren Andreas Carlsson, som är aktuell som coach och jurymedlem i "X factor" och tidigare varit jurymedlem i "Idol", är med och startar en musik- och entreprenörsutbildning i den småländska kommunen Tingsryd, där han själv växte upp.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön