Visa allastudier.se som: Mobil

Både praktiska och teoretiska utbildningar ger jobb efter studierna

Elprogrammet och fordonsprogrammet i gymnasiet leder till jobb. Men barn- och fritidsprogrammet och handels- och administrationsprogrammet ger mer arbetslöshet, visar en undersökning från Svenskt Näringsliv.

Organisationen har gått igenom siffror från Statistiska centralbyrån om skillnader mellan hur de som går ut gymnasiets olika program klarar sig på arbetsmarknaden. Och skillnaderna är stora.

Exempelvis har ingen av de som gick ut elprogrammet 2003 på Fenix kunskapscentrum i Vaggeryd och Tyresö gymnasium utanför Stockholm varit arbetslösa 2006–2008.

Samma gäller de som gick ut fordonsprogrammet på Gislaveds gymnasium och Carlsund utbildningscentrum i Motala, enligt Svenskt Näringsliv.

Lägst andel arbetslösa finns bland de som gått ut naturvetenskapsprogrammet, teknikprogrammet och energiprogrammet.

Fakta: Arbetslöshet efter gymnasiet

Andelen elever som utexaminerades från olika gymnasieprogram 2003 och som någon gång 2006–2008 uppburit arbetslöshetsersättning:

Källa: Svenskt Näringsliv.

AllaStudier.se / TT

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Här bestämmer eleverna på skolan

Eleverna på Väsby nya gymnasium fick en lyxigare skolstart i ett splitter nytt hus: "Vi har stort inflytande" – Vi har fått bestämma allt ifrån detaljer, som vilka stolar det ska vara, till hur lektionsmiljöerna i stort ska utformas. Eleverna på den här skolan har stort inflytande över det mesta, säger Matilda Lauridsen, 16, som ingår dels in elevkåren, dels i en särskild marknadsföringsgrupp som ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Nu ska elever få provsmaka skolmaten

Fisk är vanligt i skolmatsalarna. Elevernas klagan har lett till förändringar. Fil och flingor vanligare på menyn – och det uppskattas av eleverna. I veckan började höstterminen för tusentals gymnasieelever i Malmö och med det en lång ström av skolluncher. Metro har kartlagt vilka rätter som serverades oftast under föregående läsår, och vad som hänt sedan elevupproret mot dålig mat i vintras.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Teknikprogrammet

Är du intresserad av dator och teknikutveckling är detta ditt program. Här får du lära dig om hur teknik produceras, utvecklas, används och påverkar både oss och miljön. Du läser också ämnen som fysik och kemi för att få koll på hur teknik och natur hänger samman. Teknikprogrammet är en bred utbildning och finns i fem olika inriktningar: Design och produktutvecklingVill du lära dig mer om dat ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön