16 jul 2019

Bönder nöjdaste Yh-eleverna

Nio av tio är nöjda med sin Yh-utbildning. Lantbrukare och djurvårdare är nöjdast. 

Nio av tio tidigare elever är nöjda med sin YH-utbildning. Det visar en enkätundersökning som Myndigheten för yrkeshögskolan gjort, där 11 300 elever som tagit examen 2013 fått svara på frågor om sin utbildning. Allra nöjdast var de som utbildat sig inom lantbruk, djurvård, trädgård, skog och fiske samt hälso- och sjukvård och socialt arbete. Minst nöjda är elever som gått utbildningar inom Data/IT samt Teknik och tillverkning. 

Eleverna har också fått frågor om de har jobb samt hur väl deras jobb motsvarar den utbildning de gått. 87 procent av de som läst en yrkeshögskoleutbildning hade jobb året efter examen. Drygt hälften uppger att de har arbete hos den arbetsgivare de gjort sin praktik hos under utbildningen.

LÄS MER: Utbildningarna som leder flest i jobb

Av de som har ett jobb svarar 57 procent att arbetet ligger helt i linje med den utbildning de gått. 88 procent uppger att de har ett arbete som till viss del överensstämmer med utbildningen.

YH-utbildningar som ger flest nöjda elever

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 16 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Plugga till dykare – jobba med svetsning

Vill du jobba med problemlösning? Gillar du att borra, svetsa, gjuta och armera betong? En anläggningsdykare gör allt som alla andra gör på ett bygge. Under vatten. Vad gör en anläggningsdykare? – En anläggningsdykare gör allt som andra gör på land på ett bygge, fast under vatten. Det är att borra, svetsa, gjuta betong, armering… Det är allt. En tusenkonstnär kan man säga.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

Så gör du den perfekta semlan

Vad är hemligheten bakom en perfekt semla? Det vet Therese Vesterholm, en av årets finalister i SM för Unga Bagare. Therese Vesterholm bakar just nu mellan 100 och 200 semlor per dag. Hon är nämligen mitt inne i praktikdelen av sin YH-utbildning för bagare och konditorer vid Österänggymnasiet i Kristianstad. Det är en av landets absoluta spetsutbildningar på området, hela 5 av totalt 12 finalister ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Undvik stressen inför terminsstart

Många av Sveriges studenter ligger ännu i hängmattan, men sommaren lider mot sitt slut och snart är det dags att logga på studiehjärnan igen.  Psykologen Kirsti Tellas tipsar om hur man fixar omställningen smidigt. – Vi är vanedjur som anpassar oss till situationen vi har just för tillfället. Vissa har varit lediga i två och en halv månad och då kan man lätt tappa tilliten till sig själv och ...
Läs mer