03 jul 2019

Bedrägeri på schemat – här är de värsta CSN-skurkarna

Många bidragsbrott sker på grund av ren okunskap, men nu finns det anledningar att skaffa bättre koll på sina CSN-bidrag. CSN har nämligen blivit mer effektiva i jakten på fuskare. Vi listar några av de värsta studielånsbedrägerierna.

I fjol anmäldes 159 personer för bidragsbrott motsvarande 9,5 miljoner kronor, vilket är nästan dubbelt så många som föregående år.
– Varje år gör vi granskningar för att se om studenter har fått rätt studiemedel. Vi är fler som arbetar med bidragsbrott nu, och har blivit mer effektiva. Men vi jobbar ständigt för att bli ännu bättre – målet är att vi inte ska betala ut något felaktigt, säger Helena Rönnblom, kontrollanalytiker på CSN.

24 bluff-britter
År 2012 upptäckte en handläggare på CSN några underliga ansökningar till ett universitet i Storbritannien. Efter mycket kontakt med skolan visade det sig slutligen att antagningsbesked för 24 personer förfalskats. Totalt polisanmäldes 29 personer för grova bidragsbrott. Ungefär 300 000 kronor betalades ut felaktigt innan CSN lyckades stoppa resterande belopp, vilket skulle vara utbetalningar om drygt fyra miljoner kronor.

Förfalskningar down under
Samma år upptäcktes en liknande situation i Australien, då 60 personer polisanmäldes för att ha förfalskat antagningsbesked.
– Båda fallen handlar om förfalskade antagningsbesked för studier utomlands. När studierna sker i Sverige får vi beskeden direkt från våra universitet och kan se om personerna är registrerade, men vid studier utomlands lämnar eleverna själva in antagningsbeskeden och då kan sådana här saker tyvärr hända, säger Helena Rönnblom.

Humbugplugg på distans
En kvinna i 30-årsåldern lyckades under en tidsperiod på tre år lura till sig 335 851 kronor för studier i Japan, Sydkorea och Kina. Under den här tiden befann hon sig varken i länderna som hon låtsades studera på, och studerade heller inte på något utav universiteten. Kvinnan erkände sina bidragsbrott som i samband med förfalskning av dokument ansågs som grova.  

Miljonbedrägeri i Lund
En 33-årig man lyckades tillsammans med två andra personer lura till sig 2,9 miljoner kronor i studiemedel med hjälp av falska ansökningar och förfalskade intyg från utländska universitet. Huvudmannen häktades i sin frånvaro, och erkände sedan bedrägeriet. Hans två medhjälpare dömdes till villkorlig dom och 240 timmars samhällstjänst. Totalt 21 personer har åtalats och dömts för delaktighet i det här miljonbedrägeriet.

Levde loppan i LA
En man lyckades mellan 2000 och 2006 skicka in falska intyg på att han studerade i Kalifornien. Under den här tiden var mannen bosatt i Los Angeles och när fusket upptäcktes lämnades han ut till Sverige, misstänkt för bedrägeri. Mannen lurade till sig över 600 000 kronor i studiemedel.

”Nä!? Det är väl inte bedrägeri?”
En 26-årig kvinna i Burlöv åtalades efter att ha påstått sig studera på en skola i Köpenhamn och tagit emot över 70 000 kronor i studiemedel från CSN på falska grunder. Hennes intyg visade sig vara oäkta och bedrägeriet ansågs om grovt. Kvinnan erkände, men påstod sig inte veta att det innebar bedrägeri.

Hamnade nästan på kåken
En 37-årig kvinna påstod sig under fyra år studera på heltid i USA. Genom förfalskade betyg och dokument och tog hon emot 698 000 kronor från CSN, som under åren har ökat och blivit en skuld på 1,2 miljoner kronor. Straffet som enligt lag skulle vara cirka åtta månaders fängelse blev med hänsyn till tiden som gått sedan brottet begicks istället villkorlig dom med dagsböter. 

Allastudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-11-04

Lista: 5 vanligaste frågorna till CSN

Ska du börja ta studielån? Eller är det dags att betala tillbaka? Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna hos Centrala studiestödsnämnden, CSN. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-11-28

Därför väljer så många en YH-utbildning

Funderar du på att börja plugga för att få ett kvalificerat jobb? Det finns många olika utbildningsformer att välja mellan - vi listar fördelarna med just en yrkeshögskoleutbildning!

Läs mer