Visa allastudier.se som: Mobil

Bli efterfrågad – i framtiden

T-människor med både bredd och specialistutbildning är eftertraktade på morgondagens arbetsmarknad. 22-åriga Malin Sohlmér satsar på en spjutspetsutbildning i nanoteknik.

När du väljer utbildning är ett tips att snegla på vilken typ av utbildning och kompetens som kommer vara speciellt efterfrågad på arbetsmarknaden framöver. Omvärldsanalytikern Paul Alarcon på United Minds jobbar med att studera samhällstrender och ser vissa mönster.

Eftertraktad examen

Vård och omsorg 

Tekniska utbildningar

– I framtiden kommer det vara en stark konkurrensfördel att vara en T-människa. T-formade människor är sådana som är specialister inom ett specifikt område, men som har en bred kompetens inom fler områden. De är kreativa och kan tänka utanför sin roll på ett företag. Andra egenskaper som kommer att bli extra viktiga på en global arbetsmarknad som aldrig sover är stresstålighet och social förmåga, säger Paul Alarcon.

När det gäller vilka studenter som kommer vara mest efterfrågade efter examen nämner Paul vård och omsorg, och teknik.

– Framtiden ser ljus ut för tekniska utbildningar i en allt mer innovationsdriven ekonomi. Det finns redan i dag brist på högskoleingenjörer och den bristen kommer att bestå under kommande år med dagens utbildningsdimensionering, säger Paul.

Malin Sohlmér, 22 år, har valt att plugga till civilingenjör i teknisk nanovetenskap vid Lunds Tekniska Högskola. Det är en utbildning som ligger i tiden, utvecklingen på området går snabbt framåt och det finns få utbildade nanovetare i världen.

Malin valde utbildningen för att den är både bred och specialiserad. Samtidigt som hon blir specialist inom nanoteknik kommer hon kunna ta andra, ”vanligare” civilingenjörsjobb som kemitekniker eller teknisk fysiker.

– Många av våra föreläsare är en del av forskningen, en stor del av den ligger ju i Lund. Det är kul att plugga på ett ställe som ligger i spetsen av utvecklingen, säger Malin.

3 saker arbetsgivarna gillar

Dubbla examina
Satsa gärna på en bred och en mer specialiserad inriktning.

Utlandsstudier
Satsa på att lära dig engelska riktigt bra. Lägg gärna studietid i Asien eller Brasilien, där många svenska företag expanderar.

Livslångt lärande
Det blir vanligare att koncentrera huvudutbildningen tidigt och att sedan hela tiden komplettera med utbildning när man jobbar.

Vad är nanoteknik?
  • Nanoteknik bygger på partiklar så små att vi inte kan uppfatta dem med blotta ögat.
  • Tekniken förs på nanonivå, där en nanometer är en miljondels millimeter.
  • När man är nere på molekylnivå suddas gränserna mellan medicin, fysik, kemi, biologi och elektronik ut.
  • Nanoteknik handlar om att studera och manipulera materien på atomär nivå för att kunna designa nya material med skräddarsydda egenskaper. Nanoteknik används mer och mer inom samtiga industrigrenar.
  • Exempel på vardagsprodukter där nanoteknik används är UV-filter i solkräm och ytor som inte repas och inte blir smutsiga i stekpannor och på byxor.
Relaterat:

Utbildningarna som säkrast leder till jobb

Guide: Så väljer du rätt till högskolan

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 12 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2014-05-06

Tre svenska universitet i topp

När Times Higher Education rankar de 100 bästa universiteten yngre än 50 år hamnar tre svenska universitet på listan; SLU, Umeå universitet och Linköping universitet. Rankningen "Times Higher Education 100 under 50" blickar framåt och listar den nya generationen universitet som på bara några årtionden har lyckats slå sig in i universitetens världselit, med potential att bli nästa generations Harva ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-05-28

Linnea lever sin musikaldröm

Linnea Larsdotter Mikkelä sökte till muskallinjen på New York Film Academy, och kom in direkt. Nu, efter examen, gör hon så många auditions hon bara kan. Här är hennes tips för att lyckas. Linnea Larsdotter Mikkelä är uppvuxen i Trelleborg men befinner sig just nu i New York.  Hon bestämde sig tidigt för att satsa på musikalbranschen. –      Jag var med i min första u ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Utbildningarna som ger jobb

Inom flera områden kommer det råda akut brist på arbetskraft 2020. Här är listan.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön