Visa allastudier.se som: Mobil

Bo på skolan – höj kreativiteten

Värme och kreativitet. Det är så folkhögskoleeleverna Annie Johansson, Maria Camacho och Björn Eriksson sammanfattar sitt internatliv på Fridhems Folkhögskola.

Annie Johansson, 23, Maria Camacho, 22 och Björn Eriksson, 23 bor sedan i höstas på Fridhems folkhögskola i Skåne, som är Sveriges största folkhögskoleinternat.  Att bo på skolan är en viktig del av folkhögskolans studiemiljö, och på Fridhem bor alla skolans elever här, om man inte har en giltig anledning till något annat.

–Internatet har en stor pedagogisk roll för folkhögskolorna då det ger tid och utrymme för personlig utveckling tillsammans med andra. Man både studerar och bor med andra vilket utvecklar den social förmågan - man kan fortsätta diskussionerna även efter skoltid. Kreativa processer behöver heller aldrig vara bundna till lektionstid eftersom man har tillgång till skolans lokaler och resurser dygnet runt, dvs ateljéer, verkstäder, idrottshallar och bibliotek, säger Agneta Wallin, studievägledare på Folkhögskolornas Informationstjänst.

Att bo tillsammans har mest fördelar, tycker eleverna.

Här finns så mycket gemenskap och värme, man kommer varandra jättenära och det finns alltid någon att prata med, säger Maria Camacho, som liksom Annie Johansson bor i enkelrum med egen toalett och stort gemensamt kök.

De flesta på skolan går kreativa utbildningar inom till exempel konst, teater, musik, något som även färgar vardagen på skolan.

Här finns kreativitet överallt, känner man sig trött är det alltid någon annan som har något på gång, säger Annie Johansson och berättar om att eleverna anordnar aktiviteter för varann efter skoltid som vernissage och musikcafé.

Nyfikenheten växer för andra konstformer, jag har börjat med fotografering under det här året och det känns jättekul, säger Maria Camacho, som går teaterlinjen.

­Om det är något som leder till osämja är det städningen.

– Vissa elever kommer direkt från att bo hemma och alla har olika uppfattningar om vad ”rent” innebär, säger Björn Eriksson.

Folkhögskoleinternat i Sverige
  • 101 folkhögskolor har internat med totalt 6832 bäddar
  • Skolorna ligger ofta på landsbygden i vackra omgivningar.
  • Du som väljer att bo på internat betalar för kost och logi. Ett riktvärde för kostnaderna är 4 500 kr/månad.
  • Till vissa folkhögskolor kan du ta med barn och på en del kan du också få barnomsorgen ordnad på skolan.
  • Ett fåtal internat tillåter husdjur.
Hitta folkhögskoleutbildningen

Sök bland samtliga folkhögskolekurser i Sverige

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 27 feb 2014

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-25

Kunskap & kamp: Framtidsmässan

Många ekonomyrken försvinner när arbetsuppgifterna nu datoriseras i snabb takt. Det är viktigt att känna till för de som ska välja utbildning efter gymnasiet. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Komplettera gymnasiet – ta vägen om landet

Öland eller Mora i höst? Folkhögskolor har massor av lediga platser. För den som behöver skaffa behörighet till högskola är det ett alternativ till Komvux.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Bostadsläget – Sverige runt

Två års väntetid i Stockholm, bostadsgaranti i Karlshamn. Det är svårt att ge ett enkelt svar på hur studentbostadssituationen ser ut  i Sverige.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön