Bostadsgaranti
28 jul 2022

Bostadsgaranti endast i fyra studentstäder

Bostadssituationen för landets studenter inför höstterminen är svårare än på länge även utanför de största studentstäderna. Endast fyra av 32 studentstäder kan garantera ett boende inom en månad.

SFS bostadsrapport visar att studenter i nio av de granskade studentstäderna inte kan räkna med en bostad under höstterminen. Endast fyra av 32 studentstäder kan erbjuda ett boende inom en månad.

– Det är en oroväckande men väntad utveckling. Byggandet av studentbostäder prioriteras helt enkelt inte, säger vice ordförande Erik Pedersen. 

Sveriges förenade studentkårer, SFS, har även granskat de "bostadsgarantier" som 15 av studentstäderna utlovar. De utlovade garantierna varierar kraftigt i både standard, villkor och kontraktsform.

– En bostadsgaranti ska garantera ett tryggt och långsiktigt boende inom rimlig tid, annars kan det inte kallas bostadsgaranti. I många fall är den utlovade bostadsgarantin helt enkelt falsk marknadsföring, säger SFS vice ordförande Erik Pedersen.

Bostadsläget på olika orter

GRÖNT: Bostadsgaranti, erbjuder studentboende inom en månad
Härnösand
Karlshamn
Skellefteå
Trollhättan

GULT: Erbjuder studentbostad någon gång under höstterminen
Borlänge
Borås
Eskilstuna
Falun
Gävle
Halmstad
Helsingborg
Jönköping
Kalmar
Karlskrona
Karlstad
Kristianstad
Norrköping
Skövde
Sundsvall
Visby
Västerås
Östersund
Örebro

RÖTT: Kan inte erbjuda studentboende under hösten
Göteborg
Linköping
Lund
Luleå
Malmö
Stockholm
Umeå
Uppsala
Växjö

    Fakta: SFS 

    Sveriges förenade studentkårer, SFS, granskar varje år bostadssituationen i landets studentstäder inför höstens terminsstart. Studentkårerna och de största studentbostadsförmedlarna i respektive stad kontaktas och bedöms efter ett antal kriterier. SFS kriterier är framtagna för att garantera studenter en trygg och hållbar bostadssituation under hela studietiden.

    Artikel från 2013

    Senast uppdaterad: 28 jul 2022

    Du kanske också är intresserad av:

    Senast uppdaterad: 2021-10-12

    Ökad efterfrågan på farmaceuter

    Sedan avregleringen av apoteken har det kommit cirka 200 nya apotek. En ny utbildning ska täcka behoven. Här hittar du tips och länkar. År 2009 avreglerades apoteket, sedan dess har det tillkommit ungefär 200 nya apotek och 20 nya apoteks­aktörer i Sverige. – Avregleringen har inneburit ett uppsving på farmaceutarbetsmarknaden, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.
    Läs mer
    Senast uppdaterad: 2021-10-08

    IT-studenter hett eftertraktade

    För den som har valt att läsa en IT-utbildning är det jackpot på arbetsmarknaden just nu. Rekryterarna söker med ljus och lykta efter IT-utbildad personal och är du kvinna är du som mest eftertraktad. Sökfunktion: Hitta din IT-utbildning – Det finns ett skriande behov i branschen, framförallt efter de som har en praktisk utbildning till exempel från yrkeshögskola med ny kunskap om de tekniker som ...
    Läs mer
    Senast uppdaterad: 2022-07-25

    Tekniskt basår öppnar dörrar

    Vill du läsa teknik på högskolan men har inte de förkunskaper som krävs? Då är du inte ensam. Tekniskt basår har seglat upp på listan över de 20 mest populära utbildningarna i Sverige. 

    Läs mer