Visa allastudier.se som: Mobil

Bostadsläget – Sverige runt

Två års väntetid i Stockholm, bostadsgaranti i Karlshamn. Det är svårt att ge ett enkelt svar på hur studentbostadssituationen ser ut  i Sverige. Generellt ser det mörkt ut på de flesta orter.

SFS och Studentbostadsbolagen går varje år igenom hur tillgången på studentbostäder ser ut i alla Sveriges studentorter.Och skillnaderna är stora.Generellt gäller att läget är mycket svårt.

– Även i år tvingas studenter att sova på soffor och i campingstugor vid terminsstart för att få tak över huvudet, det är oacceptabelt, säger Erik Pedersen, vice ordförande för Sverige förenade studentkårer, SFS.

Årets SFS-rapport visar en försämring av bostadssituationen på flera studieorter i landet. Endast 3 av 30 studentstäder kan erbjuda ett boende inom 30 dagar.

Studentbostadsbolagens rapport visar bland annat att kötiderna på de orter som lider av en konstant brist på studentbostäder i flera fall är längre än på många år. På dessa studieorter är det inte ovanligt att det krävs ett eller till och med upp emot två års kötid för att få första bästa studentbostad. I Stockholm krävs i dagsläget 100 veckors kötid för ett korridorrum, men även mindre studieorter som Luleå och Växjö har kökrav på mer än ett år.

– Redan förra året såg situationen riktigt dyster ut på flera studieorter runt om i landet, men faktum är att läget är ännu värre i år, säger Martin Johansson generalsekreterare för Studentbostadsföretagen.

Att bedöma hela studentbostadsbranschen utifrån några hektiska veckor i augusti och september är dock orättvisst. 14 av 26 tillfrågade orter uppger att de ur ett helårsperspektiv har en balanserad studentbostadsmarknad. På dessa studieorter avtar den akuta bristen på studentbostäder relativt snart efter terminsstart. De flesta sökande får en studentbostad inom ett par månader och balans mellan tillgång och efterfrågan återupprättas.

– Så länge utbildningssystemet ser ut som det gör kommer det alltid att vara långa köer vid terminsstart, men samma företag som har lång kö i augusti kan också ha tomma bostäder fram emot vårkanten. Därför är det viktigt att bedöma studentbostadsmarknaden från ett helårsperspektiv, avslutar Martin.

Se rapporterna för alla studentorter:

Bostadsläget - ort för ort

Grön
Bostadsgaranti: erbjuder ett studentboende inom en månad

Gävle
Sök utbildningar i Gävle

Härnösand
Sök utbildningar i Härnösand

Karlshamn
Sök utbildningar i Karlshamn

 

Röd
Kan inte erbjuda ett studentboende under höstterminen

Göteborg
Lund
Malmö
Stockholm
Uppsala
Växjö

Gul
Erbjuder ett studentboende någon gång under höstterminen

Borås
Falun/Borlänge
Halmstad
Jönköping
Kalmar
Karlskrona
Karlstad
Kristianstad
Linköping
Luleå
Eskilstuna
Västerås
Norrköping
Skövde
Sundsvall
Trollhättan
Umeå
Visby
Örebro
Östersund

Vill du jobba med att förmedla bostäder?

Sök mäklarutbildningar i Sverige

Sök utbildningar inom andra områden

Mer om studentbostäder

Hon bor på 8,8 kvadrat – Så hittar du din studentbostad

Få koll på ekonomin i nya studentlyan

AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 16 apr 2019