Visa allastudier.se som: Mobil

Bra läge att starta eget under studierna

Starta eget under studietiden för att skaffa dig arbetslivserfarenhet och få utrymme att göra det du vill, utan att behöva ta stora risker ekonomiskt. The Pop Up Agency tar vara på helgerna och gör 48-timmars projekt åt intresserade företag. 

Anna Sjödin jobbar för Drivhuset som är en plattform för den som vill utveckla sitt entreprenöriella driv och starta eget företag. I Drivhusets regi har antalet nystartade företag av studenter ökat med 37, 5 procent de tre senaste åren. Hon tycker att studietiden är en bra tidpunkt att starta företag

– Under studierna bygger man upp ett stort nätverk som sedan finns utspritt, det ska man ta vara på.  Man är också van vid att leva på begränsade resurser, de pengar man tjänar i företaget kan gå direkt till att bygga upp det, säger Anna Sjödin, affärsutvecklare och ansvarig för Drivhuset i Stockholm.

”The Pop Up Agency” drivs vid sidan av studierna av en grupp studenter som läser till  Interactive Art Director på Hyper Island i Stockholm.  Affärsidén innebär att studenterna dyker upp under 48 timmar hos ett företag och hjälper till med koncept och strategier.

– På vår utbildning är man omringad av liktänkande människor som är kreativa så man blir inspirerad att starta projekt. Vi ville gärna starta ett sidoprojekt för att skaffa ett eget kontaktnät och i god tid förbereda oss för jobb i branschen, säger Julia Schierbeck, 26, en av gruppmedlemmarna.

Skolarbetet kräver studenternas fulla uppmärksamhet under vardagarna, men 48-timmarskonceptet möjliggör att avverka affärsprojekten på helgerna. De medger att upplägget kräver mycket av dem.

– Det handlar om att vara effektiv och att inte fokusera för mycket på detaljer. Sedan tycker jag att man presterar bättre när man har många olika bollar i luften, hjärnan är aktiv och alert hela tiden och då är det lättare att snappa upp saker, säger Maksimilian Kallhed, 24.

Rekryteraren: "Engagemang utanför studierna är väldigt positivt"

Från en arbetsgivares synvinkel är det alltid positivt om man har drivit företag eller projekt vid sidan av studierna, tycker Anna Jeppsson Blomberg som är rekryteringskonsult och affärsområdeschef för KIMM (kommunikation, information, marknadsföring och media) på Wise Professionals.

– Det visar på intiativförmåga och att man klarar att starta och driva projekt, vilket är sättet man ofta jobbar på i arbetslivet, framförallt i kreativa branscher, säger Anna Jeppsson Blomberg.

Hon tycker inte att man ska känna någon press, låt det inte bli ett ändamål i sig att starta egna projekt, utan det viktiga är att låta passionen styra.

– Låt din passion och engagemang styra, hitta erbjudandet först och fundera sedan på att starta företaget, inte tvärtom.

Ett annat tips är att gå ihop med andra för att driva företag eller projekt, det är meriterande i ditt cv.

– Samarbete premieras i arbetslivet, idag är många unga individualister så kan du visa att du har jobbat framgångsrikt i team är det mycket positivt för en arbetsgivare.

Tips till studenter som vill starta företag

Ta vara på uppsatsmöjligheterna
I en uppsats jobbar man på liknande sätt som man gör vid uppstart av ett företag, man undersöker om en idé är gångbar på en marknad, dvs ställer upp hypoteser och testar det mot verkligheten. Ta med ditt frö till affärsidé in i uppsatsen, och tvärt om.

Ut och testa
Sitt inte sitta stilla och fundera för länge på din affärsidé, utan testa den tidigt på marknaden. Utveckla din affärsidé i samklang med kunderna och du kommer att kunna erbjuda något som de verkligen vill ha.

Starta eget under praktikperioden
På vissa utbildningar kan man få möjligheter att starta/driva sitt eget företag under praktikperioden, framförallt om man vinklar utifrån ämnet man läser.

Hitta din utbildning

Sök utbildning i AllaStudiers sökfunktion

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 21 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-23

Här finns extrajobben just nu

42 procent av alla studenter med studiemedel väljer att jobba vid sidan om sina studier, enligt en undersökning av CSN. Men var är studenter extra hett eftertraktade i höst? Vi tar tempen på arbetsmarknaden för studenter. – När hösten drar igång finns extra många jobb inom service, sälj och kundtjänst. Även kontorsjobb blir vanligare och på IT-sidan behövs mycket personal.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Jobben unga helst vill ha

Restaurang- och hotelljobb, försäljare och lagerarbetare. Unga väljer ofta jobb med hög personalomsättning och möjlighet att arbeta deltid för att kunna plugga samtidigt. Restaurangbiträde, försäljare och lagerarbetare. De jobb som unga väljer är sådana som har stor omsättning på personalen. Det gör att det finns många öppningar och ingångar för dem som vill in på arbetsmarknaden.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-05-07

Så lite har studenten kvar när räkningarna betalats

Sveriges studenter lever knapert – men samtidigt lägger man mer pengar på mobiltelefoni än på kurslitteratur. – Det stämmer nog. Mobilen drar mycket pengar, säger 28-åriga Silvia som studerar i Stockholm. Mat, boende, mobiltelefoni, lokala resor och kurslitteratur är de fem största utgiftsposterna för dagens studenter. Siffrorna finns i rapporten Student 2013 som publiceras i dag.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön