Visa allastudier.se som: Mobil
Så kommer du in på Oxford och Cambridge

Cambridge och Oxford: Så kommer du in på Englands främsta universitet

15 oktober är sista dagen för att söka till Oxford och Cambridge, två av världens mest ansedda universitet. Madeleine Malina kom in på läkarlinjen i Cambridge. Här är hennes bästa tips.

– Att söka till engelska universitet var ganska frustrerande, för det är mycket pappersarbete, många detaljer och ett helt ansökningssystem att sätta sig in i, säger Madeleine Malina.

I dag studerar Madeleine fjärde året på läkarlinjen på universitetet i Cambridge. Hon har just påbörjat de tre sista åren på utbildningen då all undervisningen sker på sjukhuset.

– Man söker via den centrala organisationen UCAS, och man måste skicka in ett ”personal statement” där man berättar om sig själv och varför man vill läsa just den specifika kursen. Referenser från lärare behövs också, och vissa universitet kräver även att man skriver uppsatser eller gör något prov.

Universitetet i Cambridge är uppdelat på enskilda college dit man ansöker separat. Madeleine berättar att hon fick komplettera sin ansökan med ett BMAT-prov och att hon gick igenom tre intervjuer vid sitt college.

– Även om ansökningsprocessen är jobbig, så upplevde jag att det var värt det. För det första är det en otrolig upplevelse och erfarenhet att studera i ett annat land, och Cambridge är definitivt en stad jag kan rekommendera.

Madeleines 3 bästa tips

Lita på dig själv 
Man har en unik möjlighet att presentera sig själv ordentligt. Det är inte bara betygen som räknas, utan även det personliga brevet och intrycket man ger på intervjuerna.

Ha kul!
S
tressa inte upp sig för mycket. Intervjun är en otroligt nervös situation, men det är viktigt att man försöker ha lite kul också. Det känns som att man måste svara ”rätt” på alla frågorna, men egentligen vill de bara se hur man tänker och resonerar.

Tänk högt 
Kan man inte svaret så gör det ingenting; det viktiga är att inte få panik och säga ”jag kan inte”. Se det mer som en utmaning, resonera högt och visa att du vågar tänka över problemet.

Läs mer:

Guide: Studera i Storbritannien

Läkarstudier utomlands

Välj bästa landet för utlandsplugg

Studiemedel utomlands

 

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 17 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-12-04

TOEFL – språktest i engelska

TOEFL mäter din förmåga att använda och förstå engelska på universitetsnivå. Det är det största och vanligaste språktestet i engelska och används av universitet i hela världen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-11-11

Mässan som tar dig framåt

Över 120 utställare finns på plats när mässan Kunskap & Framtid öppnar på Svenska Mässan på torsdag, för alla som är sugna på att utbilda sig. Nytt för i år är ett kreativt torg där man kan få bättre inblick i vad utbildningar inom konst, design, hantverk och mode kan leda till. Ingenjörsutbildning i Luleå, läkarprogram i Ungern eller pilotutbildning i Norge?
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så får du studieplatsen utomlands

Att plugga utomlands är populärt. Med Erasmus får du chansen: Här får du råd. Nathalie pluggade i Spanien. Tips och råd.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön