18 okt 2021

Choklad är bra för dig

Flera vetenskapliga studier har rapporterat att kakao kan sänka blodtrycket. Nu har nyckeln hittats – i mörk choklad.

En grupp forskare vid Linköpings universitet försökt att ta reda på varför choklad är bra för kroppen, och funnit svaret i att mörk choklad – i likhet med en grupp blodtryckssänkande läkemedel – hämmar enzymet ACE.

I studien ingick 16 friska försökspersoner som fick äta 75 gram sockerfri mörk choklad. Blodprover togs både före och efter. Enligt resultaten, som publiceras i medicintidskriften Journal of Cardiovascular Pharmacology, var ACE-aktiviteten i genomsnitt 18 procent lägre efter chokladen än före. Ämnen som katechiner och procyaninider tros ligga bakom effekten.

Tips: Utbildningar med smarrigt innehåll

Konditori

Livsmedelsteknik

Nutrition

TT / AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Här tar eleverna över skollunchen

Är skolmaten dålig? Skulle du göra det bättre själv? På en skola i Malmö är det precis vad eleverna gjort. Det hemlagade potatismoset var mycket uppskattat när eleverna tog över skolmatbespisningen på Frans Suell och Jörgen Kocks yrkesgymnasium i Malmö. – Det var fantastiskt gott, stor skillnad från tidigare, säger Martina Rosberg, som går tredje året vid frisörprogrammet på skolan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-12-01

Så kokar du grisfot i en kaffekokare

Lathet och tristess var skälen till att Katja Wulff började laga mat på kaffekokaren i sitt studentrum. Hon började blogga om det och den minst sagt udda hobbyn väckte många höjda ögonbryn. Förra året vann hon Matbloggspriset och i slutet av sommaren släppte hon Kaffekokarkokboken, som hon med hjälp av sin sambo Dan Sörensen gjort helt själv. Katja tipsar om rätterna du inte trodde kunde tillagas ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

Ät bra – prestera bättre

Låt det här året bli en nystart för din kropp! Dietisten tipsar om hur du kan käka bra billigt – och prestera bättre. Joakim driver sajten med recept anpassade för studentlivet.

Läs mer