Visa allastudier.se som: Mobil

Choklad är bra för dig

Flera vetenskapliga studier har rapporterat att kakao kan sänka blodtrycket. Nu har nyckeln hittats – i mörk choklad.

En grupp forskare vid Linköpings universitet försökt att ta reda på varför choklad är bra för kroppen, och funnit svaret i att mörk choklad – i likhet med en grupp blodtryckssänkande läkemedel – hämmar enzymet ACE.

I studien ingick 16 friska försökspersoner som fick äta 75 gram sockerfri mörk choklad. Blodprover togs både före och efter. Enligt resultaten, som publiceras i medicintidskriften Journal of Cardiovascular Pharmacology, var ACE-aktiviteten i genomsnitt 18 procent lägre efter chokladen än före. Ämnen som katechiner och procyaninider tros ligga bakom effekten.

Tips: Utbildningar med smarrigt innehåll

Konditori

Livsmedelsprogrammet

Nutrition

TT / AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

"Pizzasås är en grönsak"

Politiker i USA har fattat ett ovanligt beslut om skolmaten. "Det här handlar inte om näringsvärde" Trots varningar om överviktens faror har politiker i USA fattat ett beslut som lär falla skräpmatsälskare i smaken: pizzasås är en grönsak. Påknuffade av snabbmatsindustrin har en kommitté, hämtad både från senaten och representanthuset, valt att skydda skolors rätt att räkna pizzasås som en gr ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Här är maten som gör dig smart

Mat är viktigt, det vet alla. Exakt vad du äter avgör dina resultat. Nu kan svenska forskare ha hittat hemligheten. Ungdomar som äter mycket grönsaker och frukt lyckas bättre i skolan. Detta enligt en studie där svenska forskare jämfört intaget av naturlig folsyra med slutbetygen i årskurs 9 hos närmare 400 svenska tonåringar. Forskare vid Örebro universitet och Karolinska institutet har undersö ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Nu ska elever få provsmaka skolmaten

Fisk är vanligt i skolmatsalarna. Elevernas klagan har lett till förändringar. Fil och flingor vanligare på menyn – och det uppskattas av eleverna. I veckan började höstterminen för tusentals gymnasieelever i Malmö och med det en lång ström av skolluncher. Metro har kartlagt vilka rätter som serverades oftast under föregående läsår, och vad som hänt sedan elevupproret mot dålig mat i vintras.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön