Visa allastudier.se som: Mobil

Därför blir unga allt mer internationella

Har du pluggat språk i Europa? Vill du jobba i New York eller Tokyo? Dagens unga generation har flest internationella kontakter av alla - någonsin.

De pratar engelska från barnsben, är ofta vana utlandsresenärer och har klasskamrater från hela världen. Barn och ungdomar som växer upp i dagens svenska samhälle blir kanske den hittills mest internationella generationen.

– Jag tycker att det är positivt. De får en inblick i villkoren i stora delar av världen och det ökar språkkunskapen, säger Pirjo Lahdenperä, professor i pedagogik vid Mälardalens högskola, specialiserad på mångkulturell skol- eller verksamhetsutveckling.

– Många unga blir postnationella, den egna nationen behöver inte betyda så mycket för dem. Men andra tycker inte om den utvecklingen, de blir i stället mer nationella, etnonationella, säger Pirjo Lahdenperä.

Sveriges medlemskap i EU, internet och att en femtedel av svenskarna har utländska rötter är några orsaker till internationaliseringen.

– Fler och fler får internationella kontakter utan att ens behöva åka utomlands, till exempel i skolan, säger Stefan Holmgren, handläggare vid avdelningen för internationellt samarbete vid Ungdomsstyrelsen.

Internationella frågor, som miljön, mänskliga rättigheter, fattigdom eller den arabiska våren får ungdomar att engagera sig, visar undersökningar som gjorts vid Örebro universitet.

– Det kan handla om aktiviteter online eller offline, de kan gå med i demonstrationer, sprida något på nätet eller gå med i organisationer, säger Erik Amnå, professor i statskunskap vid enheten Youth & Society vid Örebro universitet.

Att studera utomlands blir allt vanligare, liksom att jobba i andra länder.

Fakta: Internet och resor

Tio faktorer som skapat en internationell generation:

  • Leksaker och spel med engelsk text allt vanligare bland små barn
  • Tv- och dataspel med engelsk terminologi
  • Internetanvändning allt längre ned i åldrarna
  • EU-medlemskapet – lättare att studera och arbeta utomlands
  • Ryan Air-effekten, det har blivit allt billigare att flyga utomlands
  • Utlandsturism
  • Invandring, en femtedel av svenskarna har utländska rötter
  • Sociala medier som Facebook och Twitter
  • Arbetslöshet, lättare för unga att få jobb utomlands
  • Klimat- och miljö – framtidsfrågor utan nationsgränser som är viktiga för unga
Relaterat

Så pluggar du utomlands – direkt efter nian

Utlandsplugget ledde till radiopraktik

Lista: 5 sköna stranduniversitet

Hon pluggar och räddar världen

Därför revolterar Mellanösterns studenter mot regimerna

TT / AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga som en prinsessa

Drömmer du om ett liv i lyx och flärd? Här är utbildningarna för en riktig prinsessa. Prins William har slutligen förklarat att han förlovat sig med Kate Middleton. Men vilken typ av studier lämpar sig egentligen för en blivande prinsessa? På sitt CV kan Kate Middleton exempelvis skriva upp konsthistoria vid University of St. Andrews. Tack vare det blir hon Storbritanniens första drottning med ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-12

Lista: Världens 25 bästa universitet 2020

Times Higher Education rankar varje år över 1000 universitet för att komma fram till vilket som är världens bästa universitet. Topplistan för år 2020 hittar du här! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-11-11

Mässan som tar dig framåt

Över 120 utställare finns på plats när mässan Kunskap & Framtid öppnar på Svenska Mässan på torsdag, för alla som är sugna på att utbilda sig. Nytt för i år är ett kreativt torg där man kan få bättre inblick i vad utbildningar inom konst, design, hantverk och mode kan leda till. Ingenjörsutbildning i Luleå, läkarprogram i Ungern eller pilotutbildning i Norge?
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön