skriva högskoleprovet
19 jul 2022

Därför ska du skriva högskoleprovet

Man hör ofta att högskoleprovet ökar chansen att bli antagen till högskolan. Men varför då? Vi tog hjälp av Åsa Rurling, utredare på Högskoleverket, för att reda ut begreppen.

Varför ska man skriva högskoleprovet?

– Om ett urval måste göras till en utbildning, d v s  om det finns fler behöriga sökande än platser, kan man konkurrera i både betygsurvalet och provurvalet om man gör högskoleprovet. Vid ett urval ska platserna fördelas med minst en tredjedel på grundval av betyg, minst en tredjedel på grundval av resultat från högskoleprovet och högst en tredjedel på grundval av högskolan bestämda urvalsgrunder.

Till en del utbildningar behöver inget urval göras utan alla behöriga sökande kan antas. Därför är det viktigt att alltid kolla upp vad som gäller för de utbildningar man är intresserad av. 

En del utbildningar använder också resultatet från högskoleprovet för att kunna särskilja dem med lika jämförelsetal i betygsurvalet. Information om vilka utbildningar det handlar om finns inte samlad på ett ställe, utan man måste som sökande ta reda på vad som gäller för de utbildningar man är intresserad av.

Finns det utbildningar eller fall där det är extra viktigt att skriva högskoleprovet?

– Ja, de utbildningar som är mest konkurrensutsatta, t.ex. läkarutbildningen. Där används högskoleprovsresultat i betygsurvalet, provurvalet och även i det alternativa urvalet (”av högskolan bestämda urvalsgrunder) där det används (Umeå universitet och KI).

Vilket resultat krävs?

Kolla gammal antagningsstatistik på uhr.se för att få reda på ungefär vilket resultat som krävs för att komma in på din utbildning.

Hitta din högskoleutbildning

Senast uppdaterad: 19 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Här är yrkena som är heta och iskalla 2015

Ljusa utsikter för brandmän, sjukgymnaster och tandläkare. Sämre prognos för kulturyrken och beteendevetare. Knåda ryggar, släcka bränder, lära ut språk och laga tänder. Det är konkreta, handfasta akademikeryrken som gäller för den som vill ha en säker arbetsmarknad framöver. Det visar en stor kartläggning som gjorts av Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, i samband med Studentmässan&nb ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Facebook avslöjar var du ska jobba

Dina statusuppdateringar berättar mer än du tror. En kvarts miljon har redan fått sin framtid läst. Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, driver en sajt där du får reda på vad du ska bli. En ”maskin” läser av dina statusuppdateringar på Facebook och räknar ut vad som passar bäst. Sidan har fått över 250 000 besökare sedan 11 november. – Vi vill peka på att våra utbildningar ger en bred ingång till ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Lysande utsikter – Fastighetsskötare

Praktiken lockade Alex Soto Serrano när han bestämde sig för att söka en plats på YH-utbildningen inom fastighetsförvaltning. Med bara veckor kvar på utbildningen ser han redan stora jobbmöjligheter direkt efter examen. Det finns gott om jobb inom fastighetsbranschen men ont om rätt kompetens. Därför är en utexaminerad fastighetsförvaltare attraktiv på arbetsmarknaden.
Läs mer